ZERO POINT - Испанският амбасадор на DABOV Specialty Coffee

ZERO POINT - Испанският амбасадор на DABOV Specialty Coffee

ZERO POINT Coffee Shop – Испанският амбасадор на DABOV Specialty Coffee


С радост и гордост искаме да ти съобщим, че в сърцето на Мадрид отвори врати едно невероятно кафеено място – ZERO POINT Coffee Shop! Това е кафене, създадено от професионалните баристи Криси и Румен. Любовта към кафето ги събира и любовта към кафето ги провокира да отворят своето първо кафене. В него ще откриеш богатата гама специални кафета на DABOV Specialty Coffee, придружени от домашни, прясно изпечени био сладкиши. Каква наслада само! И всичко това на улица Santa Isabel 37, в центъра на испанската столица.


Звучи толкова вкусно, че за миг ни се прииска да потърсим първия възможен полет към страната на хамона, тапасите, тореадорите, палмите и слънцето.

А сега вече и посланик на специалното кафе – DABOV Specialty Coffee!


Тъй като се познаваме с Криси и Румен от години и от години чакаме да се случи проекта им, сме им много благодарни за доверието, което имат в нас.


Представяме ти ексклузивно интервю с Криси и Румен, създателите на ZERO POINT, и защо трябва да посетите това специално кафене.


Започваме интервюто с дамската част от екипа.


Кристияна е талантлива бариста, с доста интересна през годините кариера.Криси, как започна твоята бариста професия? Разкажи ни за началото...

К: Професията ми като бариста започна от любовта ми към аромата и вкуса на кафето, а след това и от подбудения интерес към баристиката от страна на Румен. Всъщност той първи ми обясни за “картинките от млечна пяна в чашата с кафе”, а това в тези години (2012) звучеше много странно, защото информацията в интернет беше оскъдна, а относно баристиката почти никаква. Започнах да проучвам и разбрах, че нещата са много по-сложни относно произход и качество на самото кафе и всъщност тези картинки в кафето наречени Latte Art, са просто допълнение към кафе културата. По това време учех филология в Мадрид, но се наложи да започна да си търся работа. Започнах да търся работа просто в някое кафене, за да имам достъп до еспресо машина и да започна да практикувам. В този период Румен живееше извън Мадрид и много често му се обаждах, за да ме посъветва относно основните стъпки за приготвяне на кафе и мляко, тъй като той вече беше преминал през един бариста курс. След това аз също преминах през бариста курс проведен от Йордан Дъбов, за да усъвършенствам познания и добавя още доста нови. От там нататък започнах да работя като бариста в първите и най-известни специализирани кафенета в Мадрид, а след това започнах да получавам все повече предложения за работа като главен бариста. Така дори стигнах и до прекрасния остров Ибиза, където животът се реализира по съвсем различен начин, но с много красота и кристални средиземноморски води. Там работех в един ресторант за здравословна и свежа храна, чиято марка разполага със шест локации, а собственичката обича и кафето и искаше да има професионален бариста в най-новия си и красив ресторант. Работехме с местен пекар на кафе, който всъщност е от Нова Зеландия и също обожаващ кафето.


Следващият ни въпрос ще бъде малко по-личен. Как се срещнахте с твоята половинка в живота, а с течение на времето и в работата, а именно Румен?

К: С Румен се запознахме в една градинка :) Градинката на паметника на съветската армия в София. Аз се разхождах, а той си говореше с моя приятелка и разбира се отидох да я поздравя, а така и се запознахме с него :)


В този ред на мисли, е доста интересно да попитаме накратко и самия Румен за неговото житие...

Р: С Крис се запознахме, докато аз практикувах в парка Flair - това е атрактивната част на приготвянето на коктейл. Аз имам няколко вида професии и хобита. С кафето се запознах професионално през 2009 година, а до тогава не пиех много кафе. Тогава и беше първият ми курс по баристика. По-късно проведох курс и при Йордан Дъбов, а след курса с него реших, че ако някога работя в сферата на кафето, то ще е само с него.


Как се роди идеята за отваряне на кафене със специално кафе? Какво ви вдъхнови?

Р: Отново любовта към кафето - обичаме да го пием и да го приготвяме, а също така и артистичните ни насочености и фактът, че кафенето е място за среща и обединяване на различни култури, идеи, хора, познания и т.н. А и няма нищо по-хубаво от това да зарадваш деня на човека с един малък жест под формата на уникално ароматно и красиво кафе.


А защо избрахте Мадрид?

К: Защото за нас беше голям шок в първите години след пристигането ни в Испания, че в тази огромна държава, в която ежедневно се пие много кафе, отсъства културата за неговото приготвяне и консумиране. И така решихме, че можем да им покажем ритуала на кафето, а Мадрид е огромен град и столица на Испания, а също така известна туристическа дестинация.


Вие се превърнахте в посланик на DABOV Specialty Coffee за Испания. Кое ви накара да изберете точно нас?

Р: Фактът, че сме сънародници всъщност не е причината. Избрахме DABOV Specialty Coffee заради качеството на продукт и професионалните възгледи и работа.


С какво ние спечелихме вашето доверие на фона на толкова много испански кафета?

К: DABOV Specialty Coffee спечели доверието ни чрез постоянството си в търсене и постигане на съвършенство. А когато работиш в сферата на кафето знаеш, че винаги можеш да попаднеш на нов вкус съвършено кафе! Всъщност запознанството ни с Йордан Дъбов и вашия екип също беше интересно. В онези години, в които търсех информация по интернет за баристика и кафе попаднах, както се казва, случайно на едно видео с него, където той беше гост в едно кулинарно предаване. От там любопитството ми се подпали и започнах да проучвам работата му. След това и двамата с Румен проведохме курсове с Йордан, а интересът ни към вашата работа никога не затихна и винаги заради невероятните кафета, които пробвахме благодарение на вас. Позицията на Данчо като дегустатор на Cup of Excellence и неговите рецептори за пробване и откриване на ексклузивни кафета, се оказаха основна причина да ни държи зависими към любопитството от нови аромати и вкусове :) Цялостната работа на DABOV Specialty Coffee като екип, но главно на основателите му Йордан Дъбов и Весела Василева - неговата съпруга и председател на Асоциация на българските баристи, наистина заслужават адмирации! Друг основен фактор е, че колкото и други пекари да пробвахме в Европа, а не само в Испания, никъде не открихме тази константа на изключителни кафета, от която и да е част на света да произхождат те - връщаме се на по-горе споменатото относно рецепторите на Данчо Дъбов за превкусни кафета :)


Кое кафе е най-поръчвано?

Р: Хитът в момента е signature профилът на Ethiopia by Dabov Specialty Coffee, въпреки че всички останали, след като бъдат пробвани също се превръщат в любими.


А кое е вашето любимо кафе?

К: Аз нямам любимо кафе. Всички са ми любими! Просто нямам търпение да пробвам следващото и различните профили, които може да развие едно единствено кафе в различните му методи на приготвяне. Но все пак често предпочитам африканските пред останалите географски произходи.

Р: Стана ми любимо Гватемала Калибус Ла Сиера - второто най-добро кафе в света за 2016 :)


ZERO POINT освен специални кафе напитки, предлага и вкусен асортимент от био сладкиши, направени на ръка. Къде се приготвят те и кой ги прави?

К: Сладкишите не ги приготвяме ние за жалост, защото това е друг вид изкуство, изискващо много време и себеотдаване. Приготвя ги едно австралийско момче, което има своя пекарна и всички продукти участващи вътре са органик и с много високо качество. А освен това са екзотични комбинации най-вече със зеленчуци.


Какво бихте споделили на нашите читатели за финал?

К: Бих споделила нещо може би клиширано, но пък лична опитност. Мотивацията за този проект е, че е хубаво човек да отстоява това, което харесва да прави. Да не работи само, за да може финансово да си позволи да върши това, което му допада, а работейки да развива себе си и да обича това, което прави ежедневно или да работи това, което обича да прави. Мисля, че тази е правилната формула за живота, но в никакъв случай не означава, че по-лесната :)

Р: За тези, които обичат да пият кафе да не правят компромиси с цената, защото е по-добре да пиеш едно кафе на ден с високо качество, отколкото няколко не добре приготвени и с много ниско качество на зърната.


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Порцeланова чаша за двойно еспресо Dabov - 130 мл.

Порцeланова чаша за двойно еспресо Dabov - 130 мл.

Порцеланова чаша за кафе, подходяща за двойно еспресо с чинийка - 1 брой.Специално яйцевидно дъно за постигане по-добър ..

9,43 лв.

 Абонамент за кафе на месеца – 12 пакета по 200,8 гр.

Абонамент за кафе на месеца – 12 пакета по 200,8 гр.

Абонаментът  за кафе на месеца ти подсигурява пакет от 200.8 г прясно изпечено кафе всеки месец. Ако се д..

199,00 лв. 240,00 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАЙ 2017 - Победител на СОЕ - Гватемала 2016 No 1 - Калибус Ла Сиера 200.8 г

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАЙ 2017 - Победител на СОЕ - Гватемала 2016 No 1 - Калибус Ла Сиера 200.8 г

Освежаващо кафе с лимонадена сладост, с нотки на нектарина, лимон и праскова. В чашката се усеща мандаринова кисел..

78,00 лв.

Свързани статии

В очакване на Cup of Excellence 2017!
Всяка година в далечните от нас земи на Латинска Америка и Африка, се провежда престижният международен конкурс Cup of Еxcellence. В конкурса се включват всички фермери, които представят своята реколта от сурово кафе.   Селектиран кръг от ценители, производители и познавачи на перфектния вкус на кафето се събира заедно в една международна неправителствена организация, наречена Alliance of Coffee Excellence. Именно тя е главният виновник и организатор на традиционния, eжегоден ..
Кафе на месец май 2017 - COE Калибус Ла Сиера
Избрахме Калибус Ла Сиера за месец май - период в годината, когато се състои най-високо оценения конкурс за кафе в света „Cup of Excellence“. Представяме ти, сега, победителят от 2016, а именно – Калибус Ла Сиера, което DABOV Specialty Coffee спечели на търг и закупи. Кафето е отгледано с много грижи и любов от фермера Серезо Помпейо, който притежава плантация в планинския район на Калибус Ла Сиера, Гватемала. Там той отглежда своето кафе, кафе, което е сорт Гейша. Кафето бе оценено ..
“Откривателят на течното черно злато”.
Самият той – Йордан Дъбов, в открито и лично интервю, ексклузивно в новия брой на Forbes. Научи най-атрактивните факти от създаването на бранда DABOV Specialty Coffee. Какъв е пътя, който вносителят на специалната кафе култура в България извървява? От страстта и любовта към специалното кафе, до достигане на престижните страници с успели български милионери. Цялата статия може да откриеш в бр. 73 на списание Forbes, май 2017. ..
Пролетно участие на DABOV Specialty Coffee в Discover VINO World
Заповядайте на 12 и 13 май в Сан Стефано Плаза, по случай изложението Discover.VINO World, където ще намерите многоброен избор от международни вина, придружени със специалните кафета на DABOV Specialty Coffee.  Discover.VINO World събира на едно място любители, ценители и производители на вино от цял свят. Тази пролет DiVino ще събере над 450 различни международни вина и само едно кафе – DABOV Specialty Coffee. В паузите от винена дегустация, ще можеш да се обърнеш към нашия ек..
ETHIOPIA by DABOV Specialty coffee
След завладяването на множество любители на етиопските кафета, ние от DABOV Specialty Coffee, решихме да ги поставим под общ знаменател за качествено етиопско кафе. Етиопия Моплако ще запази своя вкусов профил, все така запомнящ се със сладък меден послевкус, но ще бъде част от етикета ETHIOPIA by DABOV Specialty coffee. Причината е изключителната трудност при закупуване на едно и също кафе от една и съща ферма. Сама по себе си реколтата всеки път има тънки различия. В началото на 2..
Защо поне веднъж трябва да опитам Калибус Ла Сиера?
Някога опитвал ли си истински специално кафе? Кафе, което идва от толкова далечна, екзотична страна? И кафе, което ще те пренесе далеч от ежедневието? Нещо необкновенно и строго завладяващо? Прясно изпечено от нашата пекарна DABOV Specialty Coffee, с неустоим силен аромат.... Това е Калибус Ла Сиера от сорта Гейша... ...Идващо от Гватемала и специално за теб този месец на промоционална цена. А на въпроса „Защо поне веднъж трябва да опитам Калибус Ла ..
Ел Салвадор, Лос Пиринеос е вече при нас!
Новата партида кафе от фермата на Жилберто Бараона е вече при нас. Дългоочаквото елсалвадорско кафе пристигна преди броени дни. Неговото изпичане вече започна в специалната пекарна на DABOV Specialty Coffee и очакваме всеки момент да бъде налично и в нашия шоурум на ул. Любен Каравелов 58. След намирането на правилния профил на изпичане.... Жилберто Бараона предлага всеки път различни по вкус реколти кафе, като показаните резултати са винаги положителни. Oсновните отглежда..

Коментари към "ZERO POINT - Испанският амбасадор на DABOV Specialty Coffee"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..