Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас

Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас

Тъй като до момента не сме представяли ферма от Хондурас, ще започнем с няколко съпътстващи уводни реда за регионите, за климата и тероара.

Култивирането на кафе в Хондурас започва в края на 19 век. Климатът е много подобен на този в Никарагуа, Гватемала и Коста Рика, естествено с няколко съществени разлики на микроклимата и почвата, които ще обсъдим по-късно в чашката кафе от фермата Алто де лос Сантос.

Кафеената индустрия там бавно изгради и проби своя път през бананените плантации, като по статистика в Хондурас има регистрирани над 110 хиляди производители на кафе, като 92% са смятани за малки производители. Тук говорим за малки ферми и сдружения, които по време на събиране на реколтата (което по тези земи се случва от ноември до март) отваря близо милион работни места.


В Хондурас съществуват 6 основни региона, в които се отглеждат кафе: Копан, Опалака, Монтекилос, Камаяга, Агалта и Ел Парасио.

Във всеки регион, въпреки еднаквите климатични условия като валежи, надморска височина и средна годишна температура, ще открием осезаеми разлики във вкуса и чашката, идващи от тероара.


Връщайки се във фермата Алто де лос Сантос ще ви разкажем по-подробно за сорта и тероара.

Поради тропичния климат, както и влажния въздух, надморската височина на плантацията варира между 1400 м и 1650 м.


ВИЖТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО И НА ОСТАНАЛИТЕ ФЕРМИ, ОТ КОИТО КУПУВАМЕ


Качеството на кафето в Хондурас се определя спрямо няколко от следните критерии:


1. Надморска височина.


Колкото по-висока е надморската височина, толкова по-добре за кафето.

Хондураското правителство, в опит да маркетира кафетата в страната е станало по-строго в мониторинга на фермите. Трябва да се отбележи и фактът, че колкото по-висока е надморската височина, толкова по-трудно е и отглеждането. Кафето расте по-бавно и изисква по-голямо обгрижване.


2. Тероарът в Хондурас и региона около Алто де лос Сантос е изключително благоприятeн, като благодарение на вулканичната основа на почвата, чиято основа е глина – естествен минерал, предлага богата и комплексена съвкупност от ценни соли и вещества.


3. Обработка, процес и транспортиране.

Много важен фрагмент е и процесът на обработка на кафето.

В Алто де лос Сантос залагат на комбиниран процес на обработка на кафето, мокър с 12% изсушаване в специално изградени мелници, а нататък процесът продължава със сушене на слънце.


4. Климат


Интересен момент е фактът, че голяма част от кафето в Хондурас расте на сянка или е комбинирано, където кафето получава достатъчно светлина, но не е изложено целодневно на нея. Валежите също са достатъчно, за да допринесат за благоприятния растеж на растенията.


5. Био сертифицирано


Кафето от фермата на Хоел Лопез и Херминио Пердомо е сертифицирано за био-продукт, благодарение на неговата чистота – от култивирането и отглеждането до процеса на обработка и транспортирането му.

Хондураската организация за качествени кафета „HQC” е организация, съставена от независими ферми, които се занимават с отглеждането и обработката единствено на специални кафета, като тяхната мисия е да отглеждат единствено и култивират само чисти и био продукти.


ПЕКАРНАТА НА DABOV Specialty Coffee ИМА ЧЕСТА ДА БЪДЕ БИО-СЕРТИФИЦИРАНА от AUSTRIA BIO GARANTIE. НАУЧИ ПОВЕЧЕ ТУК


Когато опитате това кафе, ще откриете в чашката неговата характерна и цитрусова сладост.


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година ..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете смляното кафе, залейте..

16,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Ферма Моплако
Моплако е една изключителна ферма, разположена в сърцето на Етиопия в планинския регион Иргачеф – безспорно един от най-добрите региони, където може да бъде отглеждано кафе. Характерно за кафетата от региона са сладостта и аромата на цветя, който може да се забележи в повечето от кафетата, както и добре балансираното кремообразното тяло. Фермата е разположена на 1700 – 1800 метра надморска височина, което предоставя един перфектен баланс между темепература и количество валежи, от което се..
Кафе Ел Молино
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Курс Бариста Любител
С най-голямо удоволствие ви съобщаваме, че на 10.10.2015 ще се проведе курс Бариста Любител, който е предназначен за непрофесионалисти и любители на кафеените напитки. Курсът е с продължителност от 9.30 до 14.30 и ще се проведе в залата на Dabov Specialty Coffee Academy на ул. Любен Каравелов 58. Програмата започва с теоретична част и завършва с дегустация и определяне на вкусови профили и характеристики.Желаещите да се запишат за курса могат да го направят на телефони 0884 1..
DABOV Specialty Coffee Academy стартира!
Малко след започването на учебната година за учениците, курсовете в нашата кафе-академия също стартираха и записванията за тях вече текат с пълна пара. Всеки желаещ да стане професионален бариста или просто иска да получи нови знания за кафето и приготвянето му ще има тази възможност на нашите курсове - Бариста Любител и Бариста Маестро.Бариста Любител е курс, предназначен за тези от вас, които са почитатели на кафето и искат да научат повече за любимата си напитка. Не само ще получите теоретич..
Кафе и вино - мисия възможна?
На 3 октомври (събота) екипът на DABOV Specialty Coffee и приятелите от Grape Central ще се съберат за да организират уникална по рода си дегустация, която ще докаже, че кафето и виното вървят ръка за ръка. С помощта на Йордан Дъбов, ресторант Grape Central ще се превърне в домашна микро-лаборатория, в която ще дегустираме кафе, храна и вино и ще научим много полезни и занимателни неща. Това ще стане с помощта на две наши кафета – Био кафе от Хондурас и етиопското Моплако, два хра..
Кафе на месец октомври 2015 Индонезия Калоси
Представяме ви най-новото попълнение на DABOV Specialty Coffee, което идва не от къде да е, а от далечна Индонезия.Кафе Калоси се отлежда на остров Сулавеси - остров с дълга история и плодородна почва. Именно заради почвата и климата на острова, ние имаме възможността да вкусим това уникално кафе.Калоси е богато и сладко кафе, с аромат на черен шоколад, карамел и добре узрели плодове. Вкусът е карамелен, с нотки на червено грозде и червени сливи. Кремообразното тяло придава приятна и свежа кисе..
Вкусов профил на централноамериканските кафета
Може би забелязваш, че отделяме огромно внимание на кафетата от Централна Америка, и това не е случайно. Тези региони са ни много на сърце, тъй като само преди месец Йордан Дъбов се върна от Гватемала, а преди това и от Ел Салвадор, където беше част от два изключителни проекта, допринасящи за развитието на световната кафе култура. ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА PROJECT ORIGIN  И BEST OF EL SALVADOR.Юнският ни избор за кафе на месеца – Coffee Religion, също съдържа в себе си кафени зрънца от Ко..

Коментари към "Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас "

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..