How to choose coffee

Робуста или Арабика?

В България битуват много мнения, които дават предимство на кафетата от вида Канефора (Робуста). Ние даваме предимство на вида Арабика и не използваме Робуста в смесите си.
Кафетата Канефора са по-нискокачествени, нямат изразителни вкусови характеристики и затова се пекат по-тъмно. По този начин се прикриват вкусовите им недостатъци. На борсите се търгуват много по-евтино, отколкото Арабиките и се използват главно за смеси, никога като еднотипно зърно.
Кафетата Арабика растат на по-голяма височина, изискват по-специални грижи и са по-висококачественият вид. Имат отличителни вкусови характеристики, които можете и сами да откриете, без да сте експерт дегустатор. Арабиката е по-бедна на кофеин и затова можете да изпиете дори 10 чашки на ден.

Смляно или на зърна?

Ароматът на кафето се крие в етеричните масла, които се обособяват при печенето. Етеричните масла са летливи вещества и при съприкосновение с въздуха те просто… отлитат. Смилайки кафето, увеличаваме повърхността, от която отлитат летливите вещества, затова смляното кафе има трайност около 30 секунди. След това ароматът му се губи.
Препоръчваме да смилате кафето непосредствено преди да го сварите. Така ще запазите ароматните му свойства най-дълго време.


Реално, ако не сте познавач не бихте могли да се справите с тази задача, затова е добре да се доверите на някой, който може да се справи.
За да имате добро кафе в чашката трябва да проследите самия процес на трансформиране на кафееното зърно от семе на плод до изпечен продукт.
На първо място трябва да се уверите, че то е прясно изпечено.
След това можете да попитате колко време след печенето е пакетирано и дали на пакетът има дюза с едностранен вентил.
Поинтересувайте се какво е зърното и от къде е купено, коя реколта е. Не забравяйте обаче, че има кафета, които са ценни, когато са отлежали 5-6 години, но това се практикува главно в Суматра.
Големината на зърното няма влияние върху неговото качество.
Ако зърното е насипно – тогава то би трябвало да се съхранява добре – на тъмно място.
По-доброто кафе има по-малко дефекти (дори няма никакви). Броят на дефектите се измерва на 350 гр., но тук едва ли бихте могли да се справите без експертна помощ.
Прясното кафе не лъщи, освен ако не е изпечено твърде тъмно. А твърде тъмното изпичане говори за не дотам добри вкусови качества, прикрити зад по-голяма горчивина и по-малка свежест.
И все пак, ако обичате да пиете наистина добро кафе – доверете се на професионалистите, които могат да ви посъветват спрямо вкуса ви – какво точно да търсите.


There are no products to list in this category.

Latest Articles - All Articles

Record prices achieved at Oro of Santa Bárbara
Small and medium producers were the big winners in the "Santa Barbara Gold" competition, with several of them selling their coffee at a thousand dollars per quintal dry parchment.For four days, 25 international judges of eleven nationalities tasted 60 lots of coffee that had pre-qualified to participate in the competition, choosing the ten best aromatics from the land of the reed.The grain grown in San José Colinas, became the Oro de Santa Bárbara coffee, reached a rating of 90.9..
Oro Santa Bárbara- The Best Harvest of Western Coffee
Santa Barbara, Honduras, is a home of the Fourth Coffee Festival, where 25 international judges from 11 countries - Germany, Canada, Japan, China, the Netherlands, Russia, Korea, Singapore, the United States and Bulgaria, along with the judges Sherry Jones and Ezon taste the best coffee produced in the region for 2018. Cappings and qualifications begin today, on Saturday the winners will be announced, and on Sunday will be the bidding for the best selected coffees.During the stay, the foreign ju..
COFFEE OF THE MONTH AUGUST 2019 - Kenya Mwiria AA

COFFEE OF THE MONTH AUGUST 2019 - Kenya Mwiria AA

This full-bodied coffee has a classic Kenyan profile with a predominant chocolate flavor and citric acidity. ..

17,68 лв. 20,80 лв.

Espresso equipment “Espesso at Home – Easy” WITH ONE YEAR SUPPLY OF 1 KG COFFEE of the month

Espresso equipment “Espesso at Home – Easy” WITH ONE YEAR SUPPLY OF 1 KG COFFEE of the month

Espresso equipment for home, making the coffee preparing at home possible and easy. The set includes the most important ..

3 975,00 лв. 5 699,00 лв.

Espresso equipment “Espresso at Home - Basic” WITH ONE YEAR SUPPLY OF 1 KG COFFEE of the month

Espresso equipment “Espresso at Home - Basic” WITH ONE YEAR SUPPLY OF 1 KG COFFEE of the month

Espresso equipment for home, making the coffee preparing at home possible and easy. The set includes the most import..

2 975,00 лв. 4 990,00 лв.

Espresso equipment “Espresso at Home – Lux” WITH ONE YEAR SUPPLY OF 1 KG "COFFEE of the Month"

Espresso equipment “Espresso at Home – Lux” WITH ONE YEAR SUPPLY OF 1 KG "COFFEE of the Month"

Espresso equipment for home, making the coffee preparing at home possible and easy. The set includes the most important ..

4 675,00 лв. 6 620,00 лв.