Кафеени мъфини

Кафеени мъфини

Днес мислим да надникнем и отвъд „кухнята на кафето“ (не че няма да приготвим отново кафе), но основното в менюто ни няма да бъде напитка.
Отхвърляйки малко брашно от ляво и от дясно, в крайна сметка остана и достатъчно, за да успеем да приготвим рецептата си, поне за един път. А ако остане и за втори ще бъде чудесно. Това, което смятаме да приготвим, са шоколадови мини мъфини с кафе арабика, чийто освежаващ аромат ще придаде на тези сладки малки кексчета допълнителен "отскок", дори повече от бакпулвера.
ВИЖТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НИ ЗА РЕЦЕПТИ С КАФЕ
За да започнем цапането, ще ти дадем и свободно рецептата ни, но и те предизвикваме да ги приготвиш добре, за да се размирише чак в съседния квартал. Ето какво ти е необходимо за да приготвиш тази шоколадово-кафеена наслада.
Продукти за 12 броя мъфини:
  • ¾ чаена чаша захар
  • 1 яйце (на стайна температура)
  • 125 гр. масло
  • ½ чаена чаша силно кафе (за тази рецепта използвахме плодовото ни кафе от Етиопия – Моплако)
  • 1 чаена чаша брашно
  • 1/3 чаена чаша какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сода за хляб
  • 1 прахче ванилия
  • настъргани (филирани бадеми) – за декорация
Как да приготвим:
В купа се разбъркват с миксер маслото и захарта, докато станат на пухкав крем. Добавя се яйцето и се бърка докато сместа стане еднородна. В друга купа се разбъркват кафето и ванилията. Кафето приготвихме посредством филтрация – V60, а ако желаете по-наситен вкус и разполагате с еспресо машина, може да приготвите 2-3 (спрямо количеството) еспресо напитки. В голяма купа се пресяват брашното, какаото и набухвателите. Брашното се добавя на 2 части към маслото, като се редува с прибавяне на кафето с мляко и се разбърква до хомогенизиране. Сместа се разпределя между формичките за мъфини, предварително застлани с хартия за печене или с кошнички за мъфини. Отгоре мъфините се поръсват с филираните бадеми.
Печем на предварително загрята фурна от 180 градуса, като времето варира спрямо резултата, който желаете да постигнете. Ако предпочитате кексчетата  да бъдат като суфле – печете за по-кратко време. За да проверите нивото на изпичане, след като кексчетата набухнат, забодете клечка за зъби в центъра на кексчето и проверете дали шоколадът е разтопен.
Та това е от нас. Остава да си приготвите и чаша вкусно кафе.
Enjoy it!

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

Хаус бленд Coffee Religion

Хаус бленд Coffee Religion

Еспресо бленд събран от нашите фаворити - Бразилия, Етиопия и Гватемала, до който искаме да се докоснат..

14,50 лв.

..

0,00 лв.

Харио - комплект за филтрации V60

Харио - комплект за филтрации V60

Комплект за филтрации, разработен от Японската компания Харио.Комплектът включва: метална V60 чаша стойка със силиконов ..

225,00 лв.

Свързани статии

Студено кафе с канела
Ако сте любители на студеното кафе, определено ще ви се прииска да опитате тази доста лесна за приготвяне рецепта и да се насладите на разхладата в горещините. За да баланасираме вкуса с мека сладост, ще добавим малко канела и кафява захар.Ето и всичко необходимо за приготвянето му:- 2/3 чаши едро смляно кафе (като за хемекс и филтрации)- 3 чаши вода- 1 ч.л. канела- 3 с.л. кафява захарНие приготвихме тази рецепта с едно от специалните ни кафета - етиопското Моплако, което придава допълнител..
Карамелено фрапучино
Богато, кремаво и вкусно. Можем да пием това карамелено фрапучино цяло лято без да ни омръзне нито за миг. Тази рецепта е добре балансирана, достатъчно сладка и без излишни калории. Приготвихме я с нашата специална Колумбия „Аргелия“, която от своя страна допринася за сладостта с нежен аромат на жив цитрус и естествен вкус на карамел. Какво ви е необходимо за да приготвите: - 3 чаши лед на кубчета -1 чаша студено кафе   - 1/2 чаша неподсладено бадемово мляко (или из..
Бахамско кафе
Определено тази рецепта влиза в топ 10 и предпочитани от нас за освежаващо лято.Бахамско кафе, може и да не ви говори нищо първосигнално, или това което се сещате е в съвсем друга насока... Веган е, така че да се върнем по темата.Сладко, свежо, разхладително... все подходящи думички, с които можем да го наречем, особено за лятото звучат като блян, нали?Как да започнем приготвянето му? Малко заготовка и подредба на всичко необходимо, винаги е полезна при същинското приготвяне (което така или инач..
Малинов мока шейк с кафе
Лятото е в разгара си и ние не спираме да мечтаем за така дълго чаканата отпуска, която така и не идва. Затова, за да подсладим деня си, ще приготвим една лятна “магия“.Днешната рецепта е за малинов мока шейк с кафе арабика, със страхотна плодова свежест. А в комбинация с бързото приготвяне (за по-малко от 4 минути), е просто незаменим коктейл за летните жеги.За тази рецепта ни е необходим 1 шот еспресо, шоколадов чипс (или фино начупен шоколад), ванилов сладолед и малини (замразени). Ако обичаш..
Неустоима паста с вкус на кафе
Всички обичат италианската кухня, известна с неустоимата си паста. Ние също сме фенове на средиземноморската храна, но в съчетание с любимото ни кафе… това вече е незабравимо приключение за небцето. Днес ще ти представим нашата рецепта за домашно приготвена паста с вкус на кафе.Необходими продукти:400 гр. пшенично брашно4 яйца1 с.л. зехтин2 1/2 с.л. филтърно кафеКак да приготвим:1.Пресяваме брашното и правим кладенче, където чукваме яйцата (добре е да са били на стайна температура). След това д..