Хондурас Сан Хосе

Хондурас Сан Хосе

Плантацията „Сан Хосе” е създадена през 1860 година от г-н Пабло Пас, който бил вторият в региона фермер, решил да се занимава с кафе. В момента плантацията се стопанисва от наследника му Арнолд и семейството му. За тях работят 5 души постоянно, а в пиковия сезон наемат около 18 човека за прибиране на реколтата.
Два пъти в годината кафеените дръвчета се наторяват – през юни и през октомври. Процедурата следва строго определена формула на торта, базирана на проведени предварително специфични анализи на почвата. Един от хората в тази процедура е самият Арнълд, според който най-добрата добавка към торта е месестата част от кафеената черешка или т.нар. пулпа. За подобряване на реколтата обаче играе роля и отстраняването на плевели чрез санитарното им кастрене. В същото време обаче Арнолд се старае да осигури и сянка за дърветата.
Прибирането на готовата реколта обикновено започва през януари и продължава чак до април. „Изкуството на доброто кафе – казва Арнолд – се крие в подбора само на добре узрелите черешки от фермерите”. Ежедневно след беритба, фермерите се придвижват пеш до водната станция, където кафето се преработва с възможно най-малко вода, идваща директно от защитена зона високо в планината.
Процесът на ферментация става в помещение с циментен под и средно отнема около 48 часа при стриктен контрол. След като е промито, кафето се преработва чрез използването на африкански метод наречен „ремажо”, при който наскоро промитите зърна се потапят в чиста вода за около 24 часа, за да се осигури пълното премахване на обвивката на плода. Кафето се отстранява от водата и се разстила на широки пътеки от бетон, където престоява за пълното изсушаване от водата.
В последствие кафето преминава през сушене от соларен тип за около 7 дни докато достигне влажност от 12%. Щом изсъхне до желаната степен, кафето се поставя в кутии от дъб за период от най-малко от 45 дни.
Информация за кафето:

• Държава: Хондурас

• Регион: Колинас, Санта Барбара

• Фермер: Хосе Арнолд Пас Мехия

• Големина на фермата: 10 ха

• Фауна: Птици от различни видове, месодайни и млекодайни животни, ягуари и диви глигани

• Флора: Инга, Авокадо, Портокал, Лайм, Мандарина и диворастящи местни дървета

• Почва: тинесто-глинеста

• Сорт: Катура-Катуай

• Реколта: 58 торби по 69 кг

• Награди: Cup of Excellence 2008

• Надморска височина: 1411 m.

• Средна годишна t°: 20-22°C

• Процес на обработка: мокър

Вкусов профил:
АРОМАТ: плодов, жасмин и карамел
ВКУС: черешки от кафе, ядки, мед
ТЯЛО: средно
ПОСЛЕВКУС: удължен, сладък, на узрели боровинки

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хаус бленд Decaff

Хаус бленд Decaff

Безкофеиновата еспресо смес  е 100 % Арабика. Кафеените зърна произхождат от различни региони в Централна ..

12,20 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Любители на кафето
Великобритания:Историята на разпространение на кафето във Великобритания се отличава много от това, което се е случвало в страните от Континентална Европа.Първо, епохата, през която са се популяризирали „къщите на кафето” тук е била много кратка. Второ, бързо се вкоренила традицията за пиене на кафе в домашна обстановка. Изхождайки от свидетелствата, голяма част от англичаните считали процеса на приготвяне за твърде сложен. Много по-просто и приятно било да си приготвят чай.Въпреки това Великобр..
Мексико декаф
Санрок е компания, която е разработила уникален метод, чрез използването на чиста вода от глетчерите на най-високите и най-красивите планини на Мексико като Пико де Оризаба о Ситлалтепетл.Методът на декофеинизация е чрез воден процес – потапяне на зелените зрънца кафе във вода. Водата се насища с разтворимите компоненти на зърната, в които се съдържат вкусовите елементи и аромати на кафето, така че по време на екстракцията на кофеина, тези елементи се запазват. Резултатът е „заредена с вкусове и..
Никарагуа Лас Нубес
Създаването на фермата "Лас Нубес" или засаждането й с кафеени дървета започва през 2000 г. И до момента съществуват малки части, които са все още незасадени. Някои от районите в плантацията имат естествен балдахин от сянка от планината или високи дървета, които хвърлят сянка върху кафеените дървета.Кафените дървета се третират по екологично чист начин, като се използват практики, които намаляват риска от замърсяване и насърчават опазването на флората и невъзобновими ресурси.В тази ферма се изпо..
Хондурас - Алто де Лос Сантос
Хондурас Алто де лос Сантос е кафе, което произхожда от семейна ферма, близо до град Коргин, региона Копан. Собственици на фермата са Хоел Лопез и Херминио Пердомо. Кафето е сертифицирано от организацията „HQC” ( Асоциация за контрола на качеството на кафето в Хондурас), съставена от група индивидуални ферми и фермери, които не принадлежат към кооперативи. Фермата на Хоел и Хермино е изключително отговорна откъм социална работа и дейности, подпомагаща благоразвитието на региона и града, давайки ..

Коментари към "Хондурас Сан Хосе"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..