Гръцко кафе

Гръцко кафе
Здравейте,

няколко пъти съм поръчвал от Вас и съм много доволен. Радвам се, че има такива хора като Вас, които обичат нещо и се стремят да предлагат истински и качествени продукти. 
Бихте ли ми изяснили каква е рализката на Гръцкото кафе (Елинико) и останалите. Например Greek coffee Loumidis се продава ужасно скъпо в ebay, а се произвежда от огромна компания. Казвали са ми, че е изпечено много малко и иначе се прави като турското.
Може ли да ми предложите нещо подобно?

С уважение
Е. Димитров

Благодарим за въпроса,


Много често чуваме въпроси относно това, дали продаваме турско, гръцко или друго кафе. Отговорът е "Разбира се, че да", но следва дълго обяснение:
Напитката "кафе" се приготвя от кафеени зърна - Арабика или Робуста, които са предварително изпечени по някакъв начин, така че да могат да бъдат "сготвени" от нас. Начинът на изпичане не обуславя метода, по който трябва да бъде сготвено след това кафето, въпреки че за еспресо се използват по-тъмно изпечени кафета, а за филтрации - по-светло изпечени. Но имайте предвид, че това не е правило! От нашето Колумбия Супремо напр. можете да приготвите перфектно еспресо, както и да го ползвате за филтрации, и за джезве. Резултатът ще бъде все така добър.
За да получите перфектен екстракт (еспресо, филтър, френска преса или джезве) е нужно да спазвате няколко неща:
- правилна дозировка вода/смляно кафе
- точно време за екстракта
- правилно смилане на кафето.
 
Едва след това като компонент, който оказва много малко влияние за направата на перфектен екстракт, можем да поставим и изпичането. Изпичането има огромно отношение към вкуса на кафето, което трябва да е правилно изпечено, т.е. по най-добрия за него начин. Ако някой твърди, че за направата на екстракт чрез джезве (т. нар. турско или гръцко кафе), кафеените зърна трябва да са напр. по-светло изпечени - това е възможно за някои, но не релевантно за всички кафеени зърна. Изпичането на кафеените зърна е сложен процес и затова не е възможно да се уеднакви за всички кафета. Ролята на пекаря е да намери най-подходящия за дадено кафе начин на изпичане, така че да се отворят желаните вкусове и аромати.
Относно конкретния въпрос за гръцкото и турското кафе - това наименование всъщност замества метода на приготвяне, който е "джезве" или "ибрик". В Турция и България, кафето приготвено на джезве се нарича "турско", а пък същото кафе в Гърция е "гръцко". "Турско кафе" в Чехия и Словакия пък се нарича бразилския метод за приготвяне на кафе (така както се приготвя кафето за дегустация в международния конкурс Cup Of excellence).
Така че, за да получите перфектен екстракт чрез метода джезве ("турско" или "гръцко" кафе) е добре да го смелите правилно (възможно най-ситно), да го сварите правилно (6 гр./100 мл. вода) и да следите кипването на кафето, което не трябва да прекипява. Според традициите можете да го сложите до три пъти на котлона, за да направи хубав каймак.
 
Изборът на кафе за джезве е според вашия вкус. Всяко едно от нашите кафета може да бъде смляно за джезве.
Enjoy it!

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Везна Concept Art

Везна Concept Art

Везна за измерване грамажа.Прецизност на измерване с минимално отклонение от 0,1гр.Измерване: до 500 гр.Начин на употреб..

36,00 лв.

Свързани статии

Любители на кафето
Великобритания:Историята на разпространение на кафето във Великобритания се отличава много от това, което се е случвало в страните от Континентална Европа.Първо, епохата, през която са се популяризирали „къщите на кафето” тук е била много кратка. Второ, бързо се вкоренила традицията за пиене на кафе в домашна обстановка. Изхождайки от свидетелствата, голяма част от англичаните считали процеса на приготвяне за твърде сложен. Много по-просто и приятно било да си приготвят чай.Въпреки това Великобр..
Нашият нов реален магазин в София
Заедно с отварянето на DABOV Specialty Coffee Academy, отворихме и нашия нов малък магазин в центъра на София. Адресът е: ул. Любен Каравелов 58, а телефоните за връзка с наш консултант са 0885 155 733 и 0882 477 000.  В реалния ни магазин се предлагат всички кафета и чайове, както и аксесоари за приготвяне на кафе и чай. Ако ти се пие кафе на момента - ще ти приготвим с много внимание и ще ти дадем съвети как да го приготвяш и вкъщи. Заповядай всеки делничен ден от 9:30 ч. до ..
Курс Бариста Любител
С най-голямо удоволствие ви съобщаваме, че на 10.10.2015 ще се проведе курс Бариста Любител, който е предназначен за непрофесионалисти и любители на кафеените напитки. Курсът е с продължителност от 9.30 до 14.30 и ще се проведе в залата на Dabov Specialty Coffee Academy на ул. Любен Каравелов 58. Програмата започва с теоретична част и завършва с дегустация и определяне на вкусови профили и характеристики.Желаещите да се запишат за курса могат да го направят на телефони 0884 1..
Как да приготвим кафе у дома?
Има много начини за приготвяне на кафе, ето и най-популярните:Еспресо машинаДомашните еспресо машини са изключително лесни за употреба, но въпреки това са сложна техника, която за съжаление трудно  може да се сравни с професионалната. Затова често се учудвате, че домашната ви машина не прави кафе, като това, приготвено от професионална.И въпреки всичко, ако сте любител на еспресото, ние Ви предлагаме еспресо смеси, които са специално пригодени за употреба в еспресо машини – д..
Кое кафе е кисело?
По повод ваши запитвания, ние решихме да направим някои разяснения относно киселото кафе. Оплакванията, че едно кафе е кисело могат сериозно да го обидят. Затова е необходимо да изясним някои от негативните вкусови характеристики, които могат да се появят при кафетата като цяло.Говорейки за „вкус“ е добре да знаем, че „кисел“ е нежелана характеристика във вкуса на едно кафе и този негатив се получава при следните случаи:множество незрели (недоразвити вкусово) черешки, които са попаднали в партид..
Кофеинът във вашата напитка
След неколкократни спорове с други любители на кафето си позволявам да Ви задам въпрос:  Кой вид кафе е най-силно (с най-голяма концентрация на кофеин) - късото,нормалното или дългото? Благодаря предварително!Поздрави,Любомир Димитров Има няколко начина да изчислите количеството на кофеин във вашата напитка или във вече изпеченото конкретно кафе (а също и в неизпеченото). Количеството кофеин зависи от няколко фактора. Ето и някои от тях: Колко кофеин съдържа конкретният вид и..
Бавно изпечено кафе
Здравейте,Бих искала да ви попитам – можете ли да ми препоръчате кафе от вашия онлайн магазин, което е slow roasted или бавно изпечено. Търся качествено кафе за лична употреба, което е ненатрапчиво, не е горчиво, пивко, предназначено за еспресо и най-вероятно за кафеварка.Благодарим за запитването!Нашите кафета се пекат около 18 мин., което естествено оказва влияние и върху вкуса. Бавното печене отваря много повече аромати и вкусове, за което много се радваме. Горчиви кафета при нас няма да..
За безкофеиновото кафе и бременността
Здравейте,От известно време насам ме гложди темата за безкофеиновото кафе и бременните жени. Твърдо съм убеден, че по никакъв повод то не е подходящо за бременни и/или кърмачки, заради химичния процес по премахването на кофеина и негативите, които то носи на кафето. Но как да ги убедя, че е по-добре да изпият едно късо еспресо от 100% арабика, вместо чаша безкофеиново кафе? Благодаря и поздрави! Здравейте, благодарим за запитването. Много е интересен въпросът ви. Прав сте, че ако една..

Коментари към "Гръцко кафе"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..