Project Origin

Project Origin


...

Project Origin

Project Origin е проект, създаден от основателя на Ona Coffee и бариста шампион за 2015 г. Саша Шестич. И ако межународен проект като Cup Of Excellence има за цел да открие най-добрите кафета от дадена страна, то при проекта на Саша нещата не стоят точно така. Project Origin работят директно с фермера, като по този начин целият процес е контролиран, а няма нищо по-важно от качеството на зеленото зърно. Затова понякога по-високата цена (от порядъка на 2-3 до 4 пъти) на зеленото зърно е оправдана. Да си представим например едно добре узряло грозде, страхотен сорт, което отлежава вече втора година, и разберем, че не сме почистили бъчвата добре от предишното, това определено ще повлияе на вкуса на кафето. Истината обаче е такава, че 80% от кафето по света не е добро, било то от небрежност или просто, защото масовите производители не се интересуват какво ще предложат на клиентите си.

При проекта на Саша Шестич нещата стоят коренно различно. Когато изградиш отношение и връзка с фермера, неговата работа се превръща в негов живот. Всяка чашка кафе е наистина уникална, а всяка следваща също толкова добра, колкото и предишната. Факт е, че Project Origin работят много и върху облагородяването на инфраструктурата на фермата, както и цялостното качество и ниво на живот на фермерите и работниците. Не знам дали знаете, 1 реколта до момента на беритба може да трае до 11 месеца и то за реколта по-малка от 1 тон. Не всеки хектар, не всяко растение, а всяко зърно е важно!
Защо избрахме PROJECT ORIGIN?

Kогато DABOV Specialty Coffee започна съвместна работа с Project Origin, знаехме, че сме открили правилните партньори – хора, с ценности, амбиции и разбирания точно като нашите, за да можем да предоставим най-доброто на кафе любителите и кафе производителите.

DABOV Specialty Coffee и PROJECT ORIGIN в дати

  • 2014 г. Начало на партньорството ни с Project Origin.
  • 2015 г. Закупени са първите партиди кафе по проекта Project Origin - Колумбия Валенсия, Етиопия Кочере, Панама Гран дел Вал и Рианда Шанги.
Видео от провелото се състезание в Салвадор - The Best of El Salvador