Любители на кафето

Любители на кафето

Великобритания:

Историята на разпространение на кафето във Великобритания се отличава много от това, което се е случвало в страните от Континентална Европа.

Първо, епохата, през която са се популяризирали „къщите на кафето” тук е била много кратка. Второ, бързо се вкоренила традицията за пиене на кафе в домашна обстановка. Изхождайки от свидетелствата, голяма част от англичаните считали процеса на приготвяне за твърде сложен. Много по-просто и приятно било да си приготвят чай.
Въпреки това Великобритания е една от първите страни, стъпили на пазара на кафето.


Дневникът на Джон Евелин от 1637г. пази разказ за това как турски бежанец доставил  кафе в Оксфорд. Напитката станала много популярна както сред студентите, така и сред преподавателите, след като открили стимулиращия му ефект. В Оксфорд открили клуб на любителите на кафето, който по-късно се преобразувал в Кралско общество.

През 1650г. Джекоб открива първата кафетерия- „Енджелом”. Още едно такова заведение се открива в Лондон, а негов собственик бил гръкът Паскуа Розе.
Както и навсякъде другаде, във Великобритания имало поддръжници и противници на кафето. Някои летописци от 17в. твърдят, че кафето е „сироп от сажди и екстракт от стари ботуши”.Известният политик и реформатор Уилям Кобет считал кафето за „течна мръсотия”.
През 1600г. лондончани с удоволствие посещавали кафетериите, които съхранили своята популярност в следващите 50 години.Тези заведения били жизненоважни за деловите хора- там те се срещали с търговските си партньори, сключвали сделки.
В някои от заведенията имало вход- един пенс, но на посетителите се разрешавало да обсъждат каквото си поискат. Това явление станало известно като „университет за един пенс”, защото тези кафетерии били центрове на политически и литературни влияния.В една кафетерия можело да научите всичко- от политическите новини през новостите в модата, та чак до подробности от живота на знаменитите личности.

Забрана за употреба на кафе 

През 1675г. Карл II издава указ за закриването на кафетериите. Негови съмишленички били лондончанките, които твърдяли в своето писмо, че кафето прави мъжете им сексуално несъстоятелни, а също така, тъй като на жените не било позволено да посещават обществени заведения, пречело на отношенията в семейството и на семейния бюджет.
Мъжете отвърнали, че прекарват по-малко време вкъщи не заради кафето, а заради злите езици на жените си.
Въпреки одобрението на женската половина от населението, забраната не издържала дълго.След многочислени протести и петиции, кафетериите били отворени наново, „при условие, че собствениците няма да допускат четенето на каквито и да е скандални статии и книги, а също така ще възпрепятстват разпространението на измислени и скандални изстъпления срещу правителството.”
С увеличаването на популярността на кафето, се увеличавал и броя на сподвижниците на умерения начин на живот. Под това влияние работниците, докерите и други представители на наемниците, постепенно намалили посещенията си в пивниците, за сметка на кафетериите.

Снижаване на популярността на кафето 
В началото на 18в. атмосферата в кафетериите се изменила съществено. В много от тях, за да привлекат повече клиенти, започнали да продават алкохолни напитки. В отговор на това, интелигенцията започнала да посещава само специално образувани литературни клубове, а изявените джентълмени- частни клубове, разположени в Пал Мал и Сейнт Джеймс.Комерсантите и финансистите решили, че е по-удобно да се работи в специални кантори или други помещения. Ако преди е било невъзможно да се открият вестници само в кафетериите, то през втората половина на 18в. се появили книжарници и библиотеки.
Макар представителите на висшето общество и средната класа да привикнали с ежедневното пиене на кафе, все по-популярен ставал чаят. Появили се заведения от нов тип, където продавали безалкохолни напити и храна. Към края на 18в. Англичаните почти престанали да пият кафе и така чак до втората половина на 20ти век.
Правила за поведение в кафетерия:
«Да посещава кафетерията има право всеки член на обществото, независимо от неговата професия; всички посетители трябва да се намират в една зала, заемайки свободните места по ред; никой няма преимущества; разрешават се спорове и разнообразни беседи, но разговорите на висок глас не се нравят на всички, така че моля пазете тишина…»

Северна Америка

Първите достоверни сведения за разпространението на кафето в Северна Америка датират от 1668г. Две години след това в Бостън е издаден лиценз за търговия с кафе на името на Дороти Джоунс, а скоро след това във всички колонии по източното крайбрежие се появили кафетерии.
В тези времена на обслужването в кафетериите гледали като на женска работа, макар благодорните дами никога да не били собственички. В отличие от Европа, в Америка смятали времето, прекарано в кафетериите за безцелно изгубено.Тези зведения напомняли повече на таверни, често посещавани от хулигани. Една от най-известните кафетерии била „Зеленият дракон” в Бостън, където се събирали революционно настроени колонисти.

Бостънскo чаeнo парти

Създадено през 1773 г. Провъзгласила кафето за американска национална напитка. В следствие на тази политика на много места из САЩ открили кафетерии, които по-късно се превърнали в мъжки клубове, банки и търговски обединения.
Притокът на европейски преселници помогнал много за популяризирането на кафето. Разширението на кафеения пазар се дължало и на присъединението на големи по площ територии като Флорида и някои провинции в долината на р.Мисисипи.
В порциона на войниците, които се сражавали в Мексиканската и Гражданската войни, кафето съставлявало основна част. Те харесвали „горещата, черна и силна напитка, която помага да вървят без умора”.
В средата на 19в. кафето влязло завинаги в ежедневието на американците. Тогава те употребявали по 3.5 кг. на човек за година, докато европейците употребявали около 600г.

Австрия:

Съгласно историческите записки, жителите на Виена пиели кафе в домашна обстановка още в средата на 1660-те години, а първите кафетерии се откривали през 1680те.
През 1683г. Виена била обсадена от турски армии. Благодарение на украинеца Колчицкий, турските войски претърпяват поражение и им се налага да отстъпят, оставяйки след себе си много екзотични вещи. Сред оставеното имущество бил един вагон, пълен с чували кафе. В знак на благодарност към Колчицкий виенските власти му подаряват кафето и му разрешават да открие първата в страната кафетерия.
По въпроса съществуват няколко истории.Едната твърди, че първо е продавал кафе, обикаляйки по домовете, а според друга той въобще не е открил първото кафе.
Каквато и да е истината- към края на 1680-те години във Виена кафето било много популярно.

Според легендите във Виена се продавали 28 сорта кафе, а интериорът бил специален- високи дървени поставки за вестници, маси с мраморен обков, знаменитите столчета с извити гърбове и крачета.Впоследствие това интериорно решение се разпространило из цяла Европа.
Жителите на Виена били толкова уникални, колкото и кафето в този град.По сведения на писател-очевиодец, техният мироглед изключвал цялата окръжаваща ги действителност.
Друг пък утвърждава, че виенчани не одобрявали свежия въздух и физическите упражнения,а също така не обичали да живеят между четирите стени на домовете си.
Много от мъжете прекарвали свободното си време в любимите си кафетерии, посещавали ги няколко пъти на ден- сутрин, след обед и вечер – за да поиграят шах и да участват в някоя беседа.
Сред посетителите на модерните тогава кафетерии „Шперл” и „Гринштдайл” имало интелектуалци, писатели, политически деятели и художници.Болшинството от тях се продържали към радикалните възгледи.В „Гринштайдл” например, се събирали сподвижници на женската еманципация.
Не отнело много време на модата по отношение на кафето да стигне до други градове, които били по това време във владение на Хабсбургите- Краков, Прага, Будапеща и т.н.
Все пак най-популярни си оставали в столицата, в края на 19в. наброявали повече от 600!

Цикория
Без значение, че холандците биха могли да си позволят да купуват първокласно кафе, техен огромен интерес представлявала цикорията.
Един англичанин, който се занимавал кафе написал, че „ от нея няма никаква полза, тя не дава на напитката нищо друго, освен цвят.”
Смята се, че цикорията се използвала най-вече за смекчаване на действието на кофеина.
Този заместител на кафето добил популярност и във Франция, Германия и Скандинавия.

Холандия:
Холандците или първите крупни търговци на кафе.През 16в. Те започнали да пият кафе в домашна обстановка.
В средата на 1660-те години в Холандия вече се откривали първите кафетерии, но там не било възможно да се пие кафе всяка сутрин.В &

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

Колумбия Супремо размер 18+

Колумбия Супремо размер 18+

Сортът “Арабика”, идващ от плантациите в Южна Америка е известен със средния размер на зърното и м..

12,80 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Кения Кегуа
Земеделските производители в Кегуа са засадили първите кафеени храсти през 1950 година и са обособили кооператив от производители, който разполага с 2 фабрики за мокър процес на обработка. Кооперативното дружество се намира в областта Кириняга, на изток от вулканичните склонове на планината Кения. При хубаво време се открива величествена гледка към връх Кения. В непосредствена близост до Кегуа има естествени гори, в които има множество пчелни кошери. Хората от района вярват, че присъствието на п..
Мексико декаф
Санрок е компания, която е разработила уникален метод, чрез използването на чиста вода от глетчерите на най-високите и най-красивите планини на Мексико като Пико де Оризаба о Ситлалтепетл.Методът на декофеинизация е чрез воден процес – потапяне на зелените зрънца кафе във вода. Водата се насища с разтворимите компоненти на зърната, в които се съдържат вкусовите елементи и аромати на кафето, така че по време на екстракцията на кофеина, тези елементи се запазват. Резултатът е „заредена с вкусове и..
Хондурас Сан Хосе
Плантацията „Сан Хосе” е създадена през 1860 година от г-н Пабло Пас, който бил вторият в региона фермер, решил да се занимава с кафе. В момента плантацията се стопанисва от наследника му Арнолд и семейството му. За тях работят 5 души постоянно, а в пиковия сезон наемат около 18 човека за прибиране на реколтата.Два пъти в годината кафеените дръвчета се наторяват – през юни и през октомври. Процедурата следва строго определена формула на торта, базирана на проведени предварително специфични анали..
Спонсорство в благотворителна акция
My Gourmet World е спонсор на Лайънс клуб Варна на традиционното лятно благотворително парти, което ще се състои на 17-ти юли от 20:00 часа в хотел „Астера“, к.к. Златни пясъци. Цел на събитието е осигуряване на средства за апарат за очен скрийнинг на деца над 6 месечна възраст.Събитието ще бъде обявено на сайта на Лайънс клуб тук...
Фестивал "Вино и храна"
12 юни 2015 /петък/: Отворено за професионалисти (ресторантьори и хотелиери) – вход с покани 14:00 – 16:00 ч. Отворено за граждани: 16:00 - 20.00 ч. (вход 5 лв.) Официално откриване: 16:00 ч. Гурме-зона график: 17:00 - 18:00 / 18:00 - 19:00 / 19:00 - 20:00 ч. (куверт 15 лв) 13 юни 2015 /събота/:  Отворено: 12:00 - 20.00 ч. (вход 5 лв.)  Гурме-зона график: 13:00 - 14:00 / 14:30 - 15:30 / 16:00 - 17:00 ч. (куверт 15 лв) &n..
Гръцко кафе
Здравейте, няколко пъти съм поръчвал от Вас и съм много доволен. Радвам се, че има такива хора като Вас, които обичат нещо и се стремят да предлагат истински и качествени продукти. Бихте ли ми изяснили каква е рализката на Гръцкото кафе (Елинико) и останалите. Например Greek coffee Loumidis се продава ужасно скъпо в ebay, а се произвежда от огромна компания. Казвали са ми, че е изпечено много малко и иначе се прави като турското. Може ли да ми предложите нещо подобно? С уважение Е. Дим..
Кафе процеси, или от дървото до чувала
Трябва да призная, че в началото на моята кариера бях изключително фокусиран върху закупуването на кафета, преминали през мокрия процес. Преди да започнем да изпичаме кафетата сами, развивахме дистрибуционна дейност на вече изпечени в чужбина кафета и се опитвахме да ги реализираме в България. Всички кафета, които купувахме, бяха мокри - както моноарабиките, така и блендовете. Търсех за себе си и моите клиенти ясно изразената и характерна висока киселинност. А и понеже консумирам ..
"На кафе" със sofialive.bg
Напоследък, в опита си да преборим успиването през деня, причинено от тежката жега, обръщаме по две-три чаши на ден (кафе, ти какво си помисли). И понеже обичаме да си угаждаме, бързаме да те светнем какво съкровище открихме. Името му е DABOV Specialty Coffee и ще го откриеш на улица Любен Каравелов 58, както и онлайн на www.dabov.bg. А сега внимавай и записвай!Приятелите от Sofialive отново споменават DABOV Specialty Coffee в статия, запознавайки читателите си със Specialty Coffee култура..
Как да приготвим кафе у дома?
Има много начини за приготвяне на кафе, ето и най-популярните:Еспресо машинаДомашните еспресо машини са изключително лесни за употреба, но въпреки това са сложна техника, която за съжаление трудно  може да се сравни с професионалната. Затова често се учудвате, че домашната ви машина не прави кафе, като това, приготвено от професионална.И въпреки всичко, ако сте любител на еспресото, ние Ви предлагаме еспресо смеси, които са специално пригодени за употреба в еспресо машини – д..
Dabov Specialty Coffee на 44-ти Международен панаир на книгата
Заповядайте от 13-ти до 18-ти декември в НДК, където ще се проведе Софийският международен литературен фестивал!И тази година, Dabov Specialty Coffee ще вземе участие с предложения на кафе, чай и шоколад. Ще имате възможност да избирате измежду коледни подаръци, който вървят ръка за ръка с Вашето любимо кафе. Можете да ни намерите на 3-ти етаж.Очакваме ви!..
Държите ли температурата под контрол?
Ето как ще знаете точната температура, наливайки с кетъл V60 Любителите на хубавото кафе знаят, че теглото,времето и температурата са основни при приготвянето на добрата порция кафе.Повечето са съгласни, че най-добрата температура на водата за екстракция трябва да е между 90-96С. За да измерите това, ви трябва термометър, но за да се измери точно, ви трябва нещо специално: термометърът на Харио за V60 носи улеснение и точност на измерването на температурата,за да можете да приготвяте и сподел..
Жилберто Бараона и фермата Лос Пиринеос
Жилберто Бараона е трета генерация наследник на семейната ферма в Ел Салвадор – Лос Пиринеус. Разположена на 1400 м. надморска височина, върху вулканичните почви на Текепа, фермата на Жилберто е една от най-иновативните що се отнася до експерименти с процеси и вариация на сортове. Представяме ти Жилберто Бараона и неговата „Финка“ Лос Пиринеус. Фермата Лос Пиринеус започва дейността си още през 1890 г., когато за първи път в Ел Салвадор е внесен и интегриран сорта бурбон. Ко..
Новите попълнения на Dabov Specialty Coffee
Месец април започна с хубаво време, цъфнали дръвчета, окичени с мартенички, и нашето предложение за две уникални нови кафета, които ще бъдат налични в колекцията на Dabov Specialty Coffee от средата на месец май! Кафетата са част от Проекта Project Origin, с който участваме заедто със Саша Шестич – световния бариста шампион за 2015 година. Прочетете повече за Project OriginЕл Салвадор, Лос Пиринеос Фермата Лос Пиринеoс, в Ел Салвадор, е разположена на 1400 м. надморска височина, върху вулкани..