Кения Кегуа

Кения Кегуа

Земеделските производители в Кегуа са засадили първите кафеени храсти през 1950 година и са обособили кооператив от производители, който разполага с 2 фабрики за мокър процес на обработка.
Кооперативното дружество се намира в областта Кириняга, на изток от вулканичните склонове на планината Кения. При хубаво време се открива величествена гледка към връх Кения.
В непосредствена близост до Кегуа има естествени гори, в които има множество пчелни кошери. Хората от района вярват, че присъствието на пчели в района оказва въздействие върху опрашването на кафеените храсти. По този начин кафето придобива различни вкусови характеристики.
Дружеството се управлява от 7 члена. Всяка година по време на пиковия сезон, кооперативното дружество сключва договори със средно 30 служители. В дружеството членуват 3300 фермери, от които активни са 2300. Мнозина от тези членове са производители с малка площ.
Производството на кафе оказва влияние върху реализацията на членовете на дружеството и дори на децата им, в различни сектори като здравеопазване и образование.
Дружеството е притежава сертификат на Rainforest Alliance. Тази година, кооперативното дружество е в очакване да получи FLO сертификат.
Информация за кафето:

• Държава: Кения

• Регион: Кегуа

• Фермер: кооператив от малки фермери

• Сорт: СЛ28 (SL28), СЛ34 (SL 34), СЛ65 (SL 65), РУИРУ

• Сертификати: Rainforest Alliance

• Надморска височина: 1550-1720 m.

• Средна годишна t°: 20°C (F: 73)

• Процес на обработка: мокър, със сушене в африкански легла

Вкусов профил:
АРОМАТ
ВКУС: касис
ТЯЛО: пълно
ПОСЛЕВКУС: приятна киселинност

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

В търсене на истината за Етиопското кафе
Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време..
Кафето и тероара
С течение на времето и възможността да правя сравнения на кафета расли на различна надморска височина, някои от нещата, които ми бяха ясни (по-скоро на теория, отколкото на опитване, отговаряха на представите ми за вкусови различия. През 2012 година бях част от международното жури на Cup of Excellence и имах огромното щастие да се включа в дегустация проведена от най-големия гуру в изследването на кафето - Флавио Борейн. Уникална възможност да сравнявам на високо ниво. Опитвахме разновидности от..
Любители на кафето
Великобритания:Историята на разпространение на кафето във Великобритания се отличава много от това, което се е случвало в страните от Континентална Европа.Първо, епохата, през която са се популяризирали „къщите на кафето” тук е била много кратка. Второ, бързо се вкоренила традицията за пиене на кафе в домашна обстановка. Изхождайки от свидетелствата, голяма част от англичаните считали процеса на приготвяне за твърде сложен. Много по-просто и приятно било да си приготвят чай.Въпреки това Великобр..
Коста Рика Блу Маунтин
Кафето Блу Маунтайн от Коста Рика идва от областта Месета Сентрал, или централната долина в Коста Рика, където се намира кооператива Кафеталера Туртон. Малките производители на кафе имат възможността да прилагат екологично съобразни технологии за отглеждане на кафето. Кафетата се обработват с мокър процес на обработка, като по този начин кафето придобива изчистен аромат. Въпреки името си, кафето няма прилика с Ямайка Блу Маунтайн.След като дегустирахме кафето, установихме приятен аромат, в който..
Куба Серано
Куба има дълбоки традиции в отглеждането на кафе, но като цяло кубинските кафета са рядкост на пазара в днешно време. Продукцията се изкупува главно от Япония и Франция и малка част остава за останалата част от света.Продукцията на гурме кафе в Куба не е голяма, така че партидите са ограничени. Един от основните производители на висококачествени кафета е региона Сиера Маестра, където богатата почва благоприятства отглеждането на кафе.Кафеените черешки се събират ръчно и след мокър процес на обра..
Панама Бамбито
Панамската ферма Бамбито е разположена в подножието на едноименната планина. Плодородните вулканични земи в околността са обвити от речен канал. Средната температура в района е по-ниска от тази в страната, а местността е защитена от силни ветрове.Кафе плантацията Бамбито, била закупена през 1945 година от Алберт Ситон. Не след дълго време тя се оказва негова страст, а обработването й – семейна традиция. През 2006 година фермата е представена на Национално състезание за гурме кафета, на което печ..
Кения Гатурири
В началото на 1930 г. правителството на Кения наема Скот Лаборатори, за да проучи и събере база данни за видовете кафе, които са най-подходящи за отглеждане в региона. Целта била да се изберат видове с високо качество на чашката и устойчивост на суша и болести. След като събират данни измежду 42 различни кафеени дръвчета, които виреят в региона, от Скот Лаборатори стигат до заключението, че два сорта се открояват от останалите със своята комплексност, изразена сладост в чашката и плодови нотки. ..
Панама Гейша Личело
Фермата на Найнти Плъс в Панама се състои от 134 хектара кафеени насаждения, от които 35 са защитен национален парк със самобитна флора и фауна. Този терен е запазен в идеално състояние е населен с многобройни местни видове птици, маймуни и ягуари. Събирането на реколтата е обикновено от средата на ноември до февруари. По това време се наемат още около 25 човека от местното племе Нгьобе, които събират кафето и го обработват. През последния сезон са построени нови жилища за работ..
Държите ли температурата под контрол?
Ето как ще знаете точната температура, наливайки с кетъл V60 Любителите на хубавото кафе знаят, че теглото,времето и температурата са основни при приготвянето на добрата порция кафе.Повечето са съгласни, че най-добрата температура на водата за екстракция трябва да е между 90-96С. За да измерите това, ви трябва термометър, но за да се измери точно, ви трябва нещо специално: термометърът на Харио за V60 носи улеснение и точност на измерването на температурата,за да можете да приготвяте и сподел..
Новите попълнения на Dabov Specialty Coffee
Месец април започна с хубаво време, цъфнали дръвчета, окичени с мартенички, и нашето предложение за две уникални нови кафета, които ще бъдат налични в колекцията на Dabov Specialty Coffee от средата на месец май! Кафетата са част от Проекта Project Origin, с който участваме заедто със Саша Шестич – световния бариста шампион за 2015 година. Прочетете повече за Project OriginЕл Салвадор, Лос Пиринеос Фермата Лос Пиринеoс, в Ел Салвадор, е разположена на 1400 м. надморска височина, върху вулкани..

Коментари към "Кения Кегуа"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..