Историята на едно Specialty Coffee от Коста Рика

Историята на едно Specialty Coffee от Коста Рика

Коста Рика… Нищо не бяхме чували за Коста Рика, освен, че имат страхотни кафета. И когато Йордан Дъбов беше избран за член на журито на Cup Of Excellence в Коста Рика, с тиха радост се надявахме да се върне с някой шлифован диамант. И това се случи.

С връщането си от Коста Рика, Йордан донесе костариканското спокойствие. Pura Vidaбеше и поздрав и пожелание за нещо хубаво, което ще се случи. Беше убеден, че е открил едно от най-добрите кафета в Коста Рика и искаше да намерим начин да го представим на нашите клиенти.

Сякаш обаче беше убеден, че ще спечелим на онлайн аукциона.

И ето денят дойде – 17.06.2015, 9:00ч. костариканско време и 16:00ч. българско. Заредихме се пред 2 компютъра и търгът започна. Ние знаехме точно какво искаме и затова имахме стратегия – да не бързаме, а да изчакаме развитието. Имаше време. Всичко се случваше бавно, но сигурно. За „нашето“ кафе явно имаше и други кандидати. Не трябваше да подценяваме ситуацията. Беше напрегнато. Целият аукцион продължи над 6 часа, но накрая ликувахме с шампанско. Имахме успешна стратегия, а именно:

Нашата стратегия никога не е била надцакване, извиване на ръце и подценяване на труда на фермерите. Напротив, винаги сме били щастливи да платим по-висока цена за по-качествено кафе. Защото винаги сме гледали напред и сме виждали лицата на фермерите, техните семейства и работниците им, които с усмивка посрещат новината, че трудът им е уважен и някой е платил честна цена за труда им (което от своя страна гарантира по-добър живот за тях и децата им). Подобни новини се посрещат често и със сълзи, защото обикновено трудът на фермерите, където и да е по света, е подценяван, а възможността да получат многократно по-висока стойност за продукта си е наистина вълнуващо преживяване. И то не заради паричната стойност, а главно заради уважението към положения труд.

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Ямайка Блу Маунтин

Ямайка Блу Маунтин

С ненатрапчивата си киселинност, много лекия лешников аромат и мекия си вкус, това кафе е едно от най-известнит..

15,84 лв.

Етиопия Кемджин от Ninety Plus ИЗЧЕРПАНО

Етиопия Кемджин от Ninety Plus ИЗЧЕРПАНО

  Кафето на Найнти Плюс "Кемджин" идва от Етиопия и е едно от най-уникалните кафета в световен маща..

55,75 лв.

Свързани статии

В търсене на истината за Етиопското кафе
Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време..
Ферма Найнти Плюс - Етиопия
Може да се каже толкова много за това кафе, но дори и всичко казано ще бъде малко.Истината е, че ако обичате кафето като напитка, то тези на Найнти Плюс са извор на вдъхновение за всеки.Найнти Плюс оперират в две страни. В Панама, където компанията притежава и ферма от 134 хекатара, а също така колаборират работата си с фермери от Етиопия в регионите Иргачеф, Сидамо и Оромия.Ще насочим вниманието си към фермите, които оперират в Етиопия, а за Панамските ще поговорим друг път и ще отделим специал..
Присъединихме се към Alliance for Coffee Excellence
От м. Август нашата фирма е член на Alliance for Coffee Excellence - организатор на единствения в световен мащаб конкурс за най-добро кафе Cup Of Excellence, който се организира в 11 страни производителки на кафе всяка година. Welcome New Members in August While ACE membership follows the program calendar for Cup of Excellence and runs Feb-Jan, there is still..
Курс Бариста Любител
С най-голямо удоволствие ви съобщаваме, че на 10.10.2015 ще се проведе курс Бариста Любител, който е предназначен за непрофесионалисти и любители на кафеените напитки. Курсът е с продължителност от 9.30 до 14.30 и ще се проведе в залата на Dabov Specialty Coffee Academy на ул. Любен Каравелов 58. Програмата започва с теоретична част и завършва с дегустация и определяне на вкусови профили и характеристики.Желаещите да се запишат за курса могат да го направят на телефони 0884 1..
Празник на сламата 2015
И тази година нашите приятели от Harmonica Organic Foods организират есенния Празник на сламата в село Мало Бучино, където всички посетители ще могат да се насладят на много вкусна храна, бира и вино, бар за наливна боза, бар за пробиотични коктейли. Ще има и различни игри за децата, както и музикална програма. Ще можете да посетите мандрата и да научите повече за производството на любимите ви млека.И естествено, където има интересни събития, там е и екипът на DABOV Specialty Coffee. Освен всичк..
Нашето кафе финалист на COE в Коста Рика пристига!
С най-голяма радост ви споделяме, че дългоочакваното био кафе от Коста Рика, един от финалистите на Cup Of Excellence тази година, вече е натоварено на кораб и пътува към нас. Предполагаемата дата на пристигане е 20-ти октомври, а на 2-ри ноември започваме да го печем. Защо сме толкова развълнувани? Защото кафето от ферма Доня Илеана има уникален вкусов профил, който се характеризира с изразена и неподправена сладост. В чашката ще откриете вкуса на сушени плодове, малини и ягоди, а в арома..
Историята на една необикновена чаша
С напредването на проекта DelmarTe дойде и въпросът – коя ще бъде най-подходящата чаша, в която чаеното ухание на DelmarTe ще се чувства най-комфортно. Несъмнено трябваше да се спрем на ръчноизработен порцелан, защото при масовото производство „но-тата“ започнаха да стават все повече и повече. Търсейки подходящо ателие, където да се роди чашата, се сетихме за Art.E – ателие, в което творят усмихнати, позитивни и свободни от академични рамки и канони хора. Избрахме модела за чаша – с имитац..
Честит рожден ден на „Мирела“
На 17 септември, 2016 г. в Ринг Мол агенцията за недвижими имоти “Мирела”, организира томбола по случай своя 25-ти рожден ден. На събитието ще можете да опитате от нашето специално кафе и чай. Програмата ще бъде интересна - водещ Емил Чолаков, концерт на Михаела Филева и разбира се Dabov Specialty Coffee, което ще направи денят Ви прекрасен.  Ето какво сподели екипът на Мирела след събитието:"Благодарим на DABOV Specialty Coffee за отговорното и коректно отношени..

Коментари към "Историята на едно Specialty Coffee от Коста Рика"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..