Жилберто Бараона и фермата Лос Пиринеос

Жилберто Бараона и фермата Лос Пиринеос

Жилберто Бараона е трета генерация наследник на семейната ферма в Ел Салвадор – Лос Пиринеус. Разположена на 1400 м. надморска височина, върху вулканичните почви на Текепа, фермата на Жилберто е една от най-иновативните що се отнася до експерименти с процеси и вариация на сортове.

Представяме ти Жилберто Бараона и неговата „Финка“ Лос Пиринеус.

Фермата Лос Пиринеус започва дейността си още през 1890 г., когато за първи път в Ел Салвадор е внесен и интегриран сорта бурбон. Когато Бараона застава начело на фермата, започват и неимоверните успехи за нея. Жилберто перфекционист в работата си, но също така и изключителен „инженер“ и технолог на специални кафета.

В момента освен основните отглеждани от него сортове – бурбон и пакамара, той успява да култивира и експериментира със сортове като гейша, руме судан, ява, рамон и още над 70 вариации и естествени мутации, и то успешно.

Не случайно Лос Пиринеус има зад гърба си награди на национално, а също така и на международно ниво, като „Cup of Excellence” като през 2012 г. се нарежда сред първите 5 и получава 88.79 т.

Магията обаче се крие не само в отглежданите от него сортове, но и в процесинга. Освен мокър и сух на африкански легла, във фермата на Жилберто се работи усърдно с новаторските напоследък контролирани ферментационни процеси.

Honey”, или Медения процес, е един от основно процесираните и разработвани във фермата на Жилберто. Като първа стъпка, месестата част на кафеената черешка се отстранява чрез вода, а в последствие зърната заемат своето място за контролирана ферментация, докато не бъде постигнат оптималния резултат и перфектна влажност от 12%.

Медено процесираните кафета биват класифицирани, като по-сладки, по-балансирани и „чисти“. Съществуват три основни медени процеса, като спрямо изсушаването се развива и различен вкусов профил. Във фермата на Жилберто се процесират и трите вида.

След като бъдат поставени на африкански легла, кафеените зърна се разтилат и обръщат на всеки 20 минути през първите 3 дни, а до края на изсушаването през около 2 часа. Този процес наричаме „Жълт меден“.

Червено хъни“ е процес при който кафето се поставя върху африкански легла и не се докосва в продължение на 3 дни, като през това време протича бурна ферментация. След 3 дневния период кафето се разстила и обръща по 10 пъти на ден.

Съществува и още един процесинг, който се нарича „Черно хъни“. Процеса е симулативен на жълтото хъни, но за разликата от предходните два, кафето стои на сянка, което от своя страна забавя и изсушаването. Резултатът е отново сладък с по-шоколадов профил.

Тази година ни очаква неповторимото кафе ЕлСалвадор, Лос Пиринеус!


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Колумбия Супремо размер 18+

Колумбия Супремо размер 18+

КОЛУМБИЯ СУПРЕМО РАЗМЕР 18+BROWN LABELПРОЦЕССОРТмокъркатураШОКОЛАД | ТЪМНИ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ | ЦИТРУС | БАЛАНСИРАН ВКУ..

12,80 лв.

 Абонамент за кафе на месеца – 12 пакета по 200,8 гр.

Абонамент за кафе на месеца – 12 пакета по 200,8 гр.

Абонаментът  за кафе на месеца ти подсигурява пакет от 200.8 г прясно изпечено кафе всеки месец. Ако се д..

199,00 лв. 240,00 лв.

..

0,00 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ АПРИЛ 2017 - Етиопия by DABOV Specialty Coffee

КАФЕ НА МЕСЕЦ АПРИЛ 2017 - Етиопия by DABOV Specialty Coffee

Кафето, което имаме удоволствието да ви предложим, сме избрали заради вкуса на сладък мед и леки нюанси н..

15,60 лв.

Свързани статии

Любители на кафето
Великобритания:Историята на разпространение на кафето във Великобритания се отличава много от това, което се е случвало в страните от Континентална Европа.Първо, епохата, през която са се популяризирали „къщите на кафето” тук е била много кратка. Второ, бързо се вкоренила традицията за пиене на кафе в домашна обстановка. Изхождайки от свидетелствата, голяма част от англичаните считали процеса на приготвяне за твърде сложен. Много по-просто и приятно било да си приготвят чай.Въпреки това Великобр..
Коста Рика Блу Маунтин
Кафето Блу Маунтайн от Коста Рика идва от областта Месета Сентрал, или централната долина в Коста Рика, където се намира кооператива Кафеталера Туртон. Малките производители на кафе имат възможността да прилагат екологично съобразни технологии за отглеждане на кафето. Кафетата се обработват с мокър процес на обработка, като по този начин кафето придобива изчистен аромат. Въпреки името си, кафето няма прилика с Ямайка Блу Маунтайн.След като дегустирахме кафето, установихме приятен аромат, в който..
Куба Серано
Куба има дълбоки традиции в отглеждането на кафе, но като цяло кубинските кафета са рядкост на пазара в днешно време. Продукцията се изкупува главно от Япония и Франция и малка част остава за останалата част от света.Продукцията на гурме кафе в Куба не е голяма, така че партидите са ограничени. Един от основните производители на висококачествени кафета е региона Сиера Маестра, където богатата почва благоприятства отглеждането на кафе.Кафеените черешки се събират ръчно и след мокър процес на обра..
Как да приготвим кафе у дома?
Има много начини за приготвяне на кафе, ето и най-популярните:Еспресо машинаДомашните еспресо машини са изключително лесни за употреба, но въпреки това са сложна техника, която за съжаление трудно  може да се сравни с професионалната. Затова често се учудвате, че домашната ви машина не прави кафе, като това, приготвено от професионална.И въпреки всичко, ако сте любител на еспресото, ние Ви предлагаме еспресо смеси, които са специално пригодени за употреба в еспресо машини – д..
Предстои "Фестивал Вино и Храна" - Варна 2017
И тази година DABOV Specialty Coffee ще наслади със своите пъстроцветни аромати на кафе и чай DelmarTe посетителите на изложението „Вино и храна“ . Събитието ще се състои в морската ни столица Варна от 21-и до 23-и април. На този брой „Вино и храна“ , ние от DABOV Specialty Coffee ще ви зарадваме с нашето кафе за месец април – Етиопия Моплако, чийто аромат ще ви потопи в една свежа пролетна атмосфера на цветя и мед. За любителите на чай сме подготвили експлозия от най-различни арома..
Гейша
Произнасянето на думата Геша или (гейша) в света на кафето е все едно да се заговори за светия Граал. А ако до теб стигне такова кафе, значи си получил шанса на живота си, да промениш представата си за кафе... завинаги! За пръв път е открита в Етиопия, в региона на провинция Маджи, в близост до малкото селце Геша, вариация (мутация) на наследствения етиопски сорт. По-късно към края на 50-те и началото на 60-те тя тръгва по своя път по света и достига бреговете на Централна Америка. ..
В очакване на Cup of Excellence 2017!
Всяка година в далечните от нас земи на Латинска Америка и Африка, се провежда престижният международен конкурс Cup of Еxcellence. В конкурса се включват всички фермери, които представят своята реколта от сурово кафе.   Селектиран кръг от ценители, производители и познавачи на перфектния вкус на кафето се събира заедно в една международна неправителствена организация, наречена Alliance of Coffee Excellence. Именно тя е главният виновник и организатор на традиционния, eжегоден ..