Бавно изпечено кафе

Бавно изпечено кафе

Здравейте,
Бих искала да ви попитам – можете ли да ми препоръчате кафе от вашия онлайн магазин, което е slow roasted или бавно изпечено. Търся качествено кафе за лична употреба, което е ненатрапчиво, не е горчиво, пивко, предназначено за 
еспресо и най-вероятно за кафеварка.


Благодарим за запитването!

Нашите кафета се пекат около 18 мин., което естествено оказва влияние и върху вкуса. Бавното печене отваря много повече аромати и вкусове, за което много се радваме. Горчиви кафета при нас няма да намерите, тъй като горчивината е негатив, който е характерен за неправилно изпечените зърна. Препоръчваме Ви Бразил Датера Суийт или нашия бленд Impressions, като по-меки и ненатрапчиви кафета.
И понеже въпросът с печенето е много любопитен, ние ще споделим някои интересни факти относно този толкова важен за напитката процес.
В действителност,  различните аромати в по-голямата си част се създават по време на процеса на изпичане на зърната. Обикновено при по-бутиковите кафета, които се пекат в по-малки пекарни, този процес се контролира от майстор пекар, който се грижи за качествения вкус на кафето.
Преди изпичането, кафето преминава през няколко важни процеса. Първо се събират зърната, след което се премахва месестата част, а накрая се изсушават.  Изсушените зърна дълго време запазват вкусовите си качества – до две години, в случай, че не са минали през процес на изпичане. Тези зърна се наричат зелено (сурово) кафе. След изпичането, времето, за което кафените зърна запазват своя плътен вкус, започва да намалява.
Ключът за приготвяне на различните видове кафе се крие в уменията на пекаря. С помощта на специализирано оборудване се следи процесът на равномерно изпичане на зърното, подходящата температура, времето за печене, в резултат на което се получава желаният вкус.
Най-често срещаните нива на изпичане:
* Светло изпичане: Това обикновено се отнася за американските кафета. При процеса на изпичане на повърхността на зърната се отделят естествени масла, но при светлотои зпичане те остават вътре в зърното. Вкусът е по-свеж и киселинен и се предпочита в кафетериите и домовете в САЩ.
* Средно изпичане: В този случай зърната се пекат малко по-дълго, за да се даде на крайния продукт по-богат и плътен вкус. Захарите в зърната започват да се карамелизират, но не трябва да се оставят за прекалено дълго време, за да не прегорят. Вкусът е балансиран между сладостта на карамелизираните захари и плодовите нотки на кафето.
* Тъмно изпичане: Италианско творение (по-скоро от южните части), което изисква по-дълго време на печене. Карамелизирането е стигнало до процес на прегаряне, затова в повечето случаи тези кафета горчат. Вкусът на плод изчезва и единствената характеристика е горчивина, тъй като процесите на изпичане продължават почти до точката на изгаряне на зърната. Те трябва да бъдат много тъмно изпечени.
Майсторлъкът на пекаря е да изкара при печенето аромати като ванилия, лешник, шоколад и други. Прясно изпечените зърна могат да запазят вкусовите си качества за кратък период. Времето може да се удължи, като зърната се смилат преди употреба. Истинските любители на кафе смилат зърната непосредствено преди приготвянето му,за да си гарантират възможно най-богат и свеж вкус. 

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Гръцко кафе
Здравейте, няколко пъти съм поръчвал от Вас и съм много доволен. Радвам се, че има такива хора като Вас, които обичат нещо и се стремят да предлагат истински и качествени продукти. Бихте ли ми изяснили каква е рализката на Гръцкото кафе (Елинико) и останалите. Например Greek coffee Loumidis се продава ужасно скъпо в ebay, а се произвежда от огромна компания. Казвали са ми, че е изпечено много малко и иначе се прави като турското. Може ли да ми предложите нещо подобно? С уважение Е. Дим..
Как се отглежда вкусна чаша кафе
"Кафето е сложен и дълъг процес, който свършва в чаша, като най-важното, което трябва да запомним според Асоциацията на българските баристи (АББ) е, че ароматната течност е плод и трябва да има вкус на плодове."www.dnes.bg са посветили една изключително интересна статия на тема "Как се отглежда вкусна чаша кафе". В нея ще прочетете за нашия нов фаворит - кафе Коста Рика, от ферма Доня Илеана - какъв е вкусът му и от къде произхожда това кафе. Както знаете Коста Рика - Доня Илеана е много специал..
Кое кафе е кисело?
По повод ваши запитвания, ние решихме да направим някои разяснения относно киселото кафе. Оплакванията, че едно кафе е кисело могат сериозно да го обидят. Затова е необходимо да изясним някои от негативните вкусови характеристики, които могат да се появят при кафетата като цяло.Говорейки за „вкус“ е добре да знаем, че „кисел“ е нежелана характеристика във вкуса на едно кафе и този негатив се получава при следните случаи:множество незрели (недоразвити вкусово) черешки, които са попаднали в партид..
Кофеинът във вашата напитка
След неколкократни спорове с други любители на кафето си позволявам да Ви задам въпрос:  Кой вид кафе е най-силно (с най-голяма концентрация на кофеин) - късото,нормалното или дългото? Благодаря предварително!Поздрави,Любомир Димитров Има няколко начина да изчислите количеството на кофеин във вашата напитка или във вече изпеченото конкретно кафе (а също и в неизпеченото). Количеството кофеин зависи от няколко фактора. Ето и някои от тях: Колко кофеин съдържа конкретният вид и..
Работилница за кафе
Искаш ли да научиш тайната на перфектното кафе? А искаш ли да го направиш по интересен и забавен начин? Ако отговорът е да, заповядай на събитието на био супермаркет Спирала, където Йордан Дъбов ще разкаже за любимата ти напитка. Всички участници в събитието ще имат възможността да се докоснат до непознатия свят на кафето и същевременно да опитат нетрадиционни вкусове и аромати.Сигурни сме, че сме те заинтригували, затова заповядай на 18.03.2016 от 19.30 ч. в био магазин Спирала, на адрес С..
Нов вкус от далечна Гватемала
Не крием, че сме влюбени в кафетата от Централна  Америка заради екзотичните вкусове, които крият в себе си. След успеха на любимата ни Доня Илеана от Коста Рика, която се превърна в тотален фаворит на българските любители на specialty кафета, ние отново решихме да заложим на кафе, отгледано в плодородните почви на Латинска Америка. Не се и съмнявахме, че от Гватемала ще пристигне такъв несравним вкус, защото не за първи път се доверяваме на тамошните фермери.НАУЧИ КОИ ГВАТЕМАЛСКИ КАФЕТА СА..

Коментари към "Бавно изпечено кафе"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..