Ферма Ел Молино - Салвадор

Ферма Ел Молино - Салвадор

Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. 
Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. 
Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно върху дворове с настилка от керпичени тухли, наречени „patios”. 
Кафеените дръвчета там са изключително издръжливи на болести, а също така и достатъчно плодородни, въпреки възрастта си. Оптималната възраст и плодовитост на едно дръвче е около 50-60 години. В Салвадор голяма част от тях надминават 80 и са все така плодовити. 
Бурбонът (наименованието произхожда от името на остров Бурбон, който сега се нарича Реунион) е класически сорт, който дава компактен и добре структуриран вкусов профил. 
Това не е натрапчива чаша, а изключително уравновесена и балансирана. В Салвадор по-старите дървета се наричат Бурбон, а по-нови видове (отново Бурбон) се наричат Текисич. 
Няма особена разлика между двете, но във всеки случай, в резултат на тероара, растителната флора и обработка се получава едно много гъвкаво и балансирано кафе, еднакво хубаво и на еспресо и на филтър. 
В аромата на смляното кафе доминират нотките на лешник и във вкуса много често могат да бъдат открити нюансите на печен бадем и карамелена сладост. 

ВИЖТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО И НА ОСТАНАЛИТЕ ФЕРМИ, ОТ КОИТО КУПУВАМЕ 
По-светлото изпичане носи по-буен аромат. Това кафе може спокойно да влезе в по-широка гама на печене. Изпечено „city” или “city+” ще отвори един сладък портокалов намек с малцова сладост и както вече споменахме – вкус на ядки. При по-тъмно изпичане в интервала “Full city” доминират вкусовете на сладък шоколад и отново характерната за региона цитрусова свежест и тази на ядките.
При всички положения,
кафето от фермата Ел Молино ще ви впечатли с интересно вкусово преживяване и независимо как си го приготвите – на еспресо или филтрация, ще запечата сладък спомен в съзнанието ви.



Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година ..

96,00 лв.

Дегустация на кафе Cup Of Excellence

Дегустация на кафе Cup Of Excellence

Как се дегустира Specialty Coffee от конкурса Cup Of Excellence в сравнение с дегустация на обикновено кафе? Вероятно зн..

49,00 лв.

Подаръчен ваучер

Подаръчен ваучер

Подбирането на подарък за близък приятел, роднина, колега или дори за шефа е доста трудна и ангажираща задача. Трябва да..

10,00 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ЮЛИ 2015 - Ел Молино 200,8 гр.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ЮЛИ 2015 - Ел Молино 200,8 гр.

Висококачествено, ръчно събирано кафе с нежни флорални аромати и намек за цитрусови плодове. В чашката ще усети..

14,20 лв.

Свързани статии

Ферма Моплако
Моплако е една изключителна ферма, разположена в сърцето на Етиопия в планинския регион Иргачеф – безспорно един от най-добрите региони, където може да бъде отглеждано кафе. Характерно за кафетата от региона са сладостта и аромата на цветя, който може да се забележи в повечето от кафетата, както и добре балансираното кремообразното тяло. Фермата е разположена на 1700 – 1800 метра надморска височина, което предоставя един перфектен баланс между темепература и количество валежи, от което се..
Ферма Найнти Плюс - Етиопия
Може да се каже толкова много за това кафе, но дори и всичко казано ще бъде малко.Истината е, че ако обичате кафето като напитка, то тези на Найнти Плюс са извор на вдъхновение за всеки.Найнти Плюс оперират в две страни. В Панама, където компанията притежава и ферма от 134 хекатара, а също така колаборират работата си с фермери от Етиопия в регионите Иргачеф, Сидамо и Оромия.Ще насочим вниманието си към фермите, които оперират в Етиопия, а за Панамските ще поговорим друг път и ще отделим специал..
Кафе Ел Молино
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..

Коментари към "Ферма Ел Молино - Салвадор"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..