Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г.

Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г.

Тази година най-престижното състезание Cup of Excellence 2016 се проведе в 4 държави и вече приключи в 3от тях, като това ни дава възможността да определим топ 3 на най-добрите кафета в света. Коста Рика, Гватемалаи Хондурас вече обявиха своите първенци, а в Бразилия това ще се случи есента.  Всяко едно от тях е оценено с над 90 точки от максимални 100 и е дегустирано поне 6 пъти от всеки член на журито. Не е трудно да се досетим, че всяко едно кафе, заело първо място на конкурса Cup of Еxcellence, е световно признато и притежава уникални вкусови качества. Ето как се подрежда топ 3 на кафетата от тази година:
На 3-то място се нарежда първенецът на Хондурас, със своя резултат от 91.70 точки. Става въпрос за ферма Ел Пуенте, собственост на Марисабел Кабалеро Гарсия. Отгледана във фермата и израснала сред кафе плантациите, Марисабел е изключително динамична и предприемчива жена, посветила живота си на първокласното кафе. Тя е отговорна и за популяризирането на съденето на дръвчета в района, за да се запазят водните източници и да се осигури биоразнообразие във фермата.
Нейното кафе победител е невероятният и високо ценен сорт Гейша (също като гватемалския първенец, който DABOV Specialty Coffee закупи). Кафето се обработва чрез мокър процес и журито открива в него свежа ябълкова киселинност, съчетана с нотки на черешови цветове, роза, ягоди, лимонада, лимонен крем, праскова, папая, червено вино и жасмин. Завършекът е дълъг, копринен, напомнящ шампанско. Не сме го опитвали, но дори начинаещ кафе любител може да си представи какъв невероятен вкус заформят тези нотки.
Съвсем заслужено, реколтата на Марисабел Кабалеро Гарсия получава 1-во място на Cup of Excellence в Хондурас
и 3-то място в света за 2016 г. Нейното кафе отива в Япония, където ще си го поделят Kasai Coffee и Maruyama Coffee & Toa Coffee.
 
Сребърният медал отива при нашия победител, кафе #1 на Гватемала, идващо от ферма Калибус Ла Сиера на Серезо Помпейо. Със своите впечатляващи 92.09 точки от максимални 100, това кафе е един истински феномен, сорт Гейша, обработен чрез мокър процес. Какво се усеща в чашката? Според професионалните дегустатори и кафе експерти, сред които беше и Йордан Дъбов, това кафе крие в себе си флорални нотки, лимон, грозде, зелена ябълка, мед, жасмин, пъпеш, праскова, синя слива и червена ябълка. Киселинността е комплексна и е определена като ябълкова, винена, с цитрусов привкус, а послевкусът… добре балансиран, кремообразен, сочен и дълъг. С охлаждането на напитката, все по-силно се усещат медът, сладостта и сочността. Нямаме думи да опишем нетърпението, в което тръпнем за да опитаме това уникално кафе победител. Кафе, признато от световни кафе експерти и оценено като 2-рото най-добро в света за 2016 г. Както вече съобщихме, на търга, проведен на 30.06.2016, след дълги часове на наддаване, DABOV Specialty Coffee успя да си извоюва кафе #1 на Гватемала и съвсем скоро то ще бъде и при теб. Поздравления на колегите от корейската фирма CKcorporations for LUSSO coffee, които си спечелиха 2-рия лот от реколтата на същото кафе.
Серезо Помпейо не за първи път печели първо място на Cup of Excellence Гватемала. През 2014г. също оглавява класацията, като неговата реколта е оценена с 91.47 точки.
 
Най-високо оцененото кафе в света за 2016 година идва от Коста Рика, страна, доказала се със своите кафета победители. Помниш ли Коста Рика-Доня Илеана, заела 32-ро място на Cup of Excellence Costa Rica през 2015 година? Ако си я опитвал, си с една идея по-близо до вкуса на истински кафе шампион. НАУЧИ ВСИЧКО ЗА CUP OF EXCELLENCE 2015
Тази година първенецът от Cup of Excellence 2016 е ферма Монте Лано Бонито – Лот Ла Ладера, притежание на Франциско Алехандро Мена Вилхез. Това костариканско съкровище печели феноменалните 93.41 точки – най-високият резултат за 2016 г. Или поне за сега. Както вече ти споделихме, в Бразилия ще излъчат победител малко по-късно тази година.
Разположена в западната долина, с излаз към Тихия океан и в близост до вулканична планинска верига, фермата е изградена върху изключително плодородни почви с вулканичен произход. Агрономическата практика на фермера включва използването на  планински микроорганизми, отглеждани в самата ферма, които подпомагат за обогатяването на почвата с азот, калий и магнезий.
Сортът на това кафе шампион е Катура и се обработва чрез меден процес на обработка (полу-сух). Нотките, които журито е открило в чашката са маракуя, мед, плодов букет, цитрус, костилкови плодове, праскова, портокал, хвойна, пъпеш, гуава, зелени ябълки, сушена слива, кайсия, череши, шоколад, разтопено масло. Киселинността е сладка, сочна и отчетлива, послевкусът - кремообразен и кадифен, а тялото - плътно. Истинско плодово изкушение, което неслучайно е избрано за най-доброто кафе в Коста Рика за 2016. Късметлиите, които се сдобиха с него, са няколко – от Япония, Тайван и Кореа.
 
Без никакво съмнение, всяко едно от тези 3 кафета е ненадминато и фактът, че е спечелило първо място на Cup of Excellence го прави неповторимо. Горди сме, че съвсем скоро ще се сдобием с един истински победител и ще ти дадем възможността да го опиташ. Следи нашия блог за повече информация за кафе #1 на Гватемала и очаквай съвсем скоро да бъде и в твоята чашка.
 
 
 
 
 
 

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Cup of excellence Guatemala 2016 тече с пълна пара!
За всички фенове на първокласното кафе е ясно, че в момента се провежда най-престижният международен конкурс и аукцион за кафе – Cup of excellence 2016.НАУЧИ ВСИЧКО ЗА CUP OF EXCELLENCEТази година състезанието се провежда само в четири държави – Гватемала, Хондурас, Бразилия и Коста Рика, което предизвика неодобрение у някои кафе експерти, но от друга страна така се зароди идеята за проекта Best of El Salvador, където Йордан Дъбов беше част от международното жури и дегустира десетки кафета, от ..
Cup of excellence Гватемала обяви резултатите от конкурса
Както вече обявихме, международният конкурс за кафе Cup of excellence в Гватемала се проведе през месец май, като дегустациите и оценките на международното жури (член, на което беше Йордан Дъбов) приключиха на 20-и май и ето, че вече разполагаме и с дългоочакваните резултати. След множество капинги и посещения на ферми и плантации, най-накрая всеки оценяващ може да сравни своите оценки и резултати с финалните и да прецени дали съвпадат с мнението на другите членове. А само след няколко седмици, ..
DABOV Specialty Coffee купи най-доброто кафе от COE Guatemala за 2016
Нямаме думи да опишем радостта и гордостта си от факта, че DABOV Specialty Coffee закупи кафе №1 за Гватемала, победител на най-престижния международен конкурс за кафе Cup of excellence 2016. За първи път в историята на СОЕ Гватемала кафето победител ще се пие в Европа! ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА СUP OF EXCELLENCE Кафето, заело първо място в конкурса е от ферма Калибус ла Сиера на фермера Серазо Помпейо, намираща се в Гватемала, регион Ел Прогресо. Оценено първо от национално и след това от междунар..
Кения Гатурири
В началото на 1930 г. правителството на Кения наема Скот Лаборатори, за да проучи и събере база данни за видовете кафе, които са най-подходящи за отглеждане в региона. Целта била да се изберат видове с високо качество на чашката и устойчивост на суша и болести. След като събират данни измежду 42 различни кафеени дръвчета, които виреят в региона, от Скот Лаборатори стигат до заключението, че два сорта се открояват от останалите със своята комплексност, изразена сладост в чашката и плодови нотки. ..
Представяме ти нашия най-нов член на екипа - Меги Попова. Ето и нейните първи впечатления от работното й място: За първи път чух за Dabov от приятели още докато работех в Старбъкс още докато си мислех, че имам досег до хубаво кафе. Там започнах да си изграждам представата, че кафето е важно и че приготвянето му е нещо специално. Докато живеех с представата, че не пия лошото кафе, което бях свикнала да пия, един приятел, който и сега е редовен клиент на Dabov Specialty..
За кафе може да се говори много, но този сблъсък на двама професионалисти - всеки в своя бранш заслужава внимание. ..
Специализирано изложение СИХРЕ 2016
За поредна година Асоциация на българските баристи ще представи на изложението СИХРЕ най-актуалното от света на кафето. Тази година ще бъдем обърнати към широката публика и приготвянето на кафе вкъщи. Всеки един от нас, който си приготвя кафе вкъщи е бариста, затова тази година сме се насочили към усъвършенстване на уменията на баристата в домашни условия. Ще покажем как да си приготвим най-добре кафе вкъщи, ще разкажем какви са тайните на доброто кафе и кои са триковете, които използваме,..
Система за водородна вода на Харио
С голямо удоволствие искаме да Ви представим последната иновация на Харио що се отнася до водата - системата, която обогатява с водород нашата обикновена вода. Ще се опитаме да обясним какво точно означава това и какви са ползите от тази необикновена вода. Водата покрива около 71% от земната повърхност и тя изгражда 70-75% от човешкото тяло - това показва колко фундаментално вещество е тя. Нейната молекула се състои от един атом кислород и два атома водород (H2O), но с това не се и..
Гейша
Произнасянето на думата Геша или (гейша) в света на кафето е все едно да се заговори за светия Граал. А ако до теб стигне такова кафе, значи си получил шанса на живота си, да промениш представата си за кафе... завинаги! За пръв път е открита в Етиопия, в региона на провинция Маджи, в близост до малкото селце Геша, вариация (мутация) на наследствения етиопски сорт. По-късно към края на 50-те и началото на 60-те тя тръгва по своя път по света и достига бреговете на Централна Америка. ..

Коментари към "Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г."

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..