Вкусов профил на централноамериканските кафета

Вкусов профил на централноамериканските кафета

Може би забелязваш, че отделяме огромно внимание на кафетата от Централна Америка, и това не е случайно. Тези региони са ни много на сърце, тъй като само преди месец Йордан Дъбов се върна от Гватемала, а преди това и от Ел Салвадор, където беше част от два изключителни проекта, допринасящи за развитието на световната кафе култура.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА PROJECT ORIGIN  И BEST OF EL SALVADOR.

Юнският ни избор за кафе на месеца – Coffee Religion, също съдържа в себе си кафени зрънца от Коста Рика и Панама, затова няма да губим повече време и ще ти споделим някои интересни факти за кафетата от тези плодородни земи.

Описвайки кафетата от Централна Америка, съвсем спокойно можем да използваме думата „баланс”, тъй като тя най-добре описва вкуса, който ще усетиш. В зависимост от региона можем да очакваме различни видове киселинност (по-ябълкова в Гватемала и по-черешова в мексиканските региони), съчетана с мека сладост, напомняща кафява захар или пък с маслен привкус.

Коста Рика

Някои от основните региони, в които се отглежда кафе в Коста Рика са Таразу, Трес Риос, Ередия и Алахуела (откъдето е и нашата Доня Илеана). Кафетата от там се характеризират с плътно тяло, богат и силен вкус и киселинност. В Коста Рика основно се отглеждат сортовете Катура и Катуаи. Докато Трес Риос е разположен на брега на Тихия океан и е известен с производството на сладки и балансирани кафета, с дълъг и приятен послевкус, то Таразу се намира във вътрешнопланинските части на страната и кафетата от там са с нотки на шоколад, портокал, ванилия и сушени плодове. Във вкуса на кафетата от Ередия и Алахуела пък, можем да усетим шоколадови и плодови вкусове, както и аромат на мед и канела.

 

Гватемала

Едни от най-ароматните кафета в света. Обикновено се обработват чрез мокър метод и се характеризират с висока киселинност, кремообразно тяло и плодови нотки. Отглеждат се предимно сортовете Типика, Катура, Катуаи и Паче. Най-известният регион за отглеждане на кафе е Антигуа, но освен в него, има кафени плантации и в Уеуетенанго, Атитлан, Кобан, Сан Маркос и други.

Нашето предложение от Гватемала идва от ферма Сан Игнасио

 

Панама

В Панама се отглеждат сортовете Типика, Бурбон, Катура, Катуаи и Гейша. Уникалните вкусови профили на панамските кафета се дължат на високите надморски височини, на които са засадени плантациите. По-големи височини означават по-ниски температури, което забавя процеса на зреене. Вкусът на панамските кафета е лек и деликатен и напомня тропически плодове, пъпеш и млечна сладост. Като аромат можем да отбележим флорални нотки, мед, шоколад, жасмин, а киселинността е деликатна.

Опитай най-новото ни предложение от Панама, част от Project Origin

 

Никарагуа

Със средно до силно тяло и мека, но отчетлива киселинност, тези кафета предлагат богати и все пак фини аромати – сладки и балансирани, с нотки на цъфтящи цветя, шоколад, плодове. Във вкуса се усеща плодова сладост, а тялото е плътно, с нотки на карамел и бадем. В Никарагуа сеотглежда основно сортовете Бурбон и Катура.

За почитателите на органични кафета сме избрали Никарагуа-Сан Хуан дел Рио Коко.

 

Хондурас

Кафетата, отгледани в Хондурас обикновено са със силно тяло и сладък и мек вкус. Бурбон и Типика са основните сортове, които се отглеждат в страната, но в някои региони се отглежда и Катура. Най-добрите кафета от Хондурас са леки и са подходящи за пиене през целия ден. Тъмната и богата почва на тропическите гори съдържа благоприятни за растежа на растението хранителни съставки. 


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Гватемала Пасторал
Това кафе е отгледано в най-стария известен регион за кафе – Антигуа, с подходящ микроклимат за отглеждане на кафе. Фермата Пасторал се намира на 1500 м. надморска височина. Кафето там се обработва по мокър метод.Партидата, която избрахме за вас е от сорта жълт бурбон – кафе, характеризиращо се с баланс между сладост, тяло и киселинност. В аромата се отличават тъмни плодове, стафиди и смокини. Вкусът е с усещане за мандарина, къпина и червено френско грозде. Чашата е сладка и коприне..
Никарагуа Лас Нубес
Създаването на фермата "Лас Нубес" или засаждането й с кафеени дървета започва през 2000 г. И до момента съществуват малки части, които са все още незасадени. Някои от районите в плантацията имат естествен балдахин от сянка от планината или високи дървета, които хвърлят сянка върху кафеените дървета.Кафените дървета се третират по екологично чист начин, като се използват практики, които намаляват риска от замърсяване и насърчават опазването на флората и невъзобновими ресурси.В тази ферма се изпо..
Панама Кармен Истейт
Плантацията Кармен се намира в долината на Пасо Анчо. Надморската височина от 1,750 до 2,000 метра. През 1960 Ефрен и Кармен Франчеши започнали да отглеждат кафе Арабика във фермата си. Сега тяхната компания продължава семейната традиция като отглежда Арабика в земите на своите предци.Висококачественото кафе на плантацията „Кармен” е отражение на гордостта и отдадеността на семейството да поддържа доброто си име, затвърдено през 2003 с получаването на сертификат от Rainforest Alliance, който го ..
Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас
Тъй като до момента не сме представяли ферма от Хондурас, ще започнем с няколко съпътстващи уводни реда за регионите, за климата и тероара. Култивирането на кафе в Хондурас започва в края на 19 век. Климатът е много подобен на този в Никарагуа, Гватемала и Коста Рика, естествено с няколко съществени разлики на микроклимата и почвата, които ще обсъдим по-късно в чашката кафе от фермата Алто де лос Сантос.Кафеената индустрия там бавно изгради и проби своя път през бананените плантаци..
Световен бариста шампионат 2016 в Дъблин
Юни е специален месец за всички кафе любители в ирландската столица Дъблин, където вече тече третият ден от Световния бариста шампионат за 2016 г. Tова е най-значимото ежегодно бариста състезание, което се организира от WCE (World Coffee Events)  и целта му е да се фокусира върху популяризирането на кафе културата, както и подобряването и развитието на професията бариста. Освен основните организатори WCE, събитието се подкрепя от маркикато  Hario, Mahlkoenig и Brita.Всяка година шампио..
DABOV Specialty Coffee закупи кафе Калибус Ла Сиера
Седмици след проведения онлайн търг за най-добрите гватемалски кафета за 2016 г., все още сме в еуфория, която нараства с всеки изминал ден. Фермата на Кастило Серезо, Калибус Ла Сиера спечели първото място на най-престижния конкурс за кафе Cup of Excellence, като журито отсъди феноменалните 92.09 точки от максимални 100. Така Калибус Ла Сиера се нарежда на първо място в Гватемала и на второ в света, като най-високо оценено кафе за 2016. Най-невероятното от всичко е, че ние, DABOV Specialty Coff..
„…толкова близо, толкова далеч…“
За пета поредна година на 20 септември, 2016 г. от 18:30 ч. в НДК ще се проведе изложбата “Толкова близо, толкова далече”, организирана с цел да покаже изкуството на съвременни български автори, реализирали се в чужбина. Dabov Specialty Coffee подкрепя събитието и на конференцията на следващия ден ще можете да се насладите на специалното ни кафе и капучино. За нас е удоволствие, че ще подкрепим събитието, организирано под патронажа на Президента Росен Плевнелиев. ..

Коментари към "Вкусов профил на централноамериканските кафета"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..