НАРЪЧНИК

 

 

Филтриране на кафе с V-60

V-60 e лесен метод с филтрация за приготвяне на превъзходно кафе у дома, в офиса или във вашето кафене. Този уред е запазена марка на японската фирма Харио.


Как да приготвим:

1. Сгънете хартиения филтър по ръба и го поставете в конуса. Филтърът се намокря с малко вода, за да се избегне хартиения вкус в крайния продукт. Добавете смляното кафе (средно-фино смилане) според количеството, което искате да получите и го разклатете леко, за да го разпределите равномерно. 12 грама е нормално количество за една чаша (200ml). Приложената мерителната лъжичка е точно 12 грама.

2. Кафето се залива с гореща вода 95°С. Препоръчително е водата да не е завирала. Налейте горещата вода бавно, за да навлажните кафето със спираловидни движения от центъра към периферията. Изчакайте 30-тина секунди преди следващото изливане.

3. Бавно започнете да изливате още вода, като използвате една и съща скорост и кръгови движения, както преди. Уверете се, че водата не влиза в пряк контакт с хартиения филтър.

Приготвянето трябва да ви отнеме около три минути.       Вижте тук всички продукти

 

 

       Филтриране на кафе с Chemex

За перфектен екстракт, препоръчваме съотношение 1 към 16 кафе-вода, 45 гр. кафе-720мл. вода.

Как да приготвим:

1. Измерете посредством везна 45 гр. смляно за филтър кафе
2. Сгънете филтъра, така че 3-те му страни да се събират в една.
3. Загрейте вода (720 мл.)  на около 92-94 градуса, прибавете кафето във филтъра равномерно.
4. Започнете да наливате водата (около ¼ от нея), като е достатъчно да покрие цялото кафе във филтъра. Оставете за около 60 секунди да капе.
5.Започнете да наливате водата равномерно, правейки кръгообразни движения, докато не изсипете цялата във каната.
6.Изчакайте водата да се изцеди напълно и премахнете филтъра.
Наследете се на вашето кафе!

 Вижте тук продуктите                                                                                                             

 

 

                   Филтриране на кафе с Аеропреса


Как да приготвим:

1. Извадете буталото и капачето на корпуса, сложете филтър в капачката и завийте обратно на корпуса

2. Поставете корпуса върху голяма чаша за кафе

3. Дозирайте две лъжици фино смляно кафе с едрина на готварска сол

4. Залейте с топла вода бавно, докато стигнете до цифрата 2. Препоръчваме 80С за тъмно изпечени кафета или 85С за светло изпечени кафета.

5. Разбъркайте кафето с водата за около 10 секунди

6. Намокрете гуменото уплътнение и поставете буталото в корпуса. Натиснете леко надолу, сантиметър по сантиметър, и поддържайте натиска, докато стигнете кафето на дъното след около 20-30 секунди. Равномерното      и леко налягане е ключът към лесно аеро пресоване.


            Вижте нашето предложение за аеропреса тук

 

 

 

               Филтриране на кафе с Вакуум кана

Впечатляващ метод за приготвяне на отлично кафе.

Как да приготвим:

1 . Налейте топла вода в долния съд до желаното ниво (120ml на чаша) . Регулирайте фитила на спиртната лампа до около 3 мм и поставете лампата директно под долния съд. Запалете лампата и се уверете, че пламъкът допира центъра на дъното на долния съд.
2 . Закачете филтъра за горния съд
3 . Измерете кафето с помощта на мерителната лъжичка и го поставете в горния съд. Една супена лъжица кафе ( 10 грама ) е достатъчно за една чаша. Добавете или намалете количеството кафе в зависимост от това колко силно кафе желаете.
4 . Поставете горния съд под наклон, спрямо долния съд, преди водата да кипне. Когато водата заври, сложете горния съд, като натиснете леко, без да насилвате. Въздухът се разширява от топлината и кара водата да се издигне в горния съд.
5 . Когато водата от долния съд се издигне до горния съд, разбъркайте леко кафето с лъжица. Загрява се в продължение на около една минута. Внимавайте да не прегрявате стъклото, когато долния съд е празен.
6 . Преместете стойката със съдовете встрани от лампата и угасете пламъка, поставяйки капачето върху фитила. Изчакайте кафето да изтече само в долния съд.
7 . Извадете горния съд, като леко го разклатите напред-назад и го поставете на определената за това стойка.

 

 

 

 

                       Приготвяне на кафе във френска преса

Истинските ценители знаят, че един от най-добрите начини да се извлече богатия аромат и етеричните масла на кафето, е френската преса.

Как да приготвим:

1. В 350 ml вода се слагат 20 гр. кафе. Смляното на едро кафе се залива с гореща вода около 92°C. След това течността се разбърква с дървена бъркалка и се оставя 4-6 минути. След това пресата бавно се натиска надолу, а кафето излиза под налягане нагоре.

2. За френската преса кафето трябва да е смляно на по-едро, за да се постигне по-плътен и добър екстракт, който в чашата се изразява в по-пълно тяло и по-изразителен вкус.

3. Температурата на водата за приготвяне на френската преса трябва да е около 92°C. Наливането на водата трябва да става бързо и агресивно, за да може кафето да се разбърка. Не наливайте водата по стената на пресата, тъй като доста често прясното кафе бързо се разширява.

4. Много е важно също така да се отмери точно времето за получаването на екстракта и това време не трябва да бъде по-дълго от 6 минути. Но въпреки това всичко зависи от Вас и от вашия вкус. Затова не се страхувайте да експериментирате.

Вижте тук всички продукти                                                                                                       

 

                       Приготвяне на еспресо


Как да приготвим:

1. Заставате пред еспресо машината и сваляте портафилтъра. Изплаквате групата за 3-4 секунди, като това става чрез натискане бутона за направа на кафе - така остатъка от кафени частици, полепнали по уплътнението и душцедката ще бъдат отстранени.

2. Подсушавате със суха кърпа портафилтъра докато напълно отсраните влагата, взимате везна, поставяте отгоре портафилтъра и тарирате(занулявате).

3. Взимате портафилтъра и го поставяте на мелачката. Така премервате вече смляното кафе (като следвате формулата за единичен портафилтър 9 гр. кафе = 18 мл. екстракт, а за двойния - 18 гр. кафе = 36 мл. екстракт), след което подравнявате и трамбовате (тампирате).

Почистване на кафе машината след екстракция: сваляме портафилтъра и без да бъде нараняван отсраняваме образувалия се кейк, след което допочистваме с кърпа, отново изплакваме групата и затваряме портафилтъра.

                                                                                                       

 

                       Приготвяне на кафе с кафеварка


Как да приготвим:

1. Налейте 340 мл. вода в най-долния съд на кафеварката.

2. Напълнете кошничката за кафе с 21 г кафе, като го подравните с пръсти

3. Завийте горната част на кафеварката за долната, като се уверите, че е добре затворена.

4. Поставете кафеварката на котлон, на средна температура и оставете капачето отворено. Кафето трябва да започне да извира от горната част на кафеварката и след като струята стане постоянна - затворете капака. Когато цялата течност изпълни горния съд на кафеваката, кафето е готово. Обикновено отнема около 3-4 мин.

                                                                                                     

 

                       Приготвяне на кафе с джезвеКак да приготвим:

1. Кафето за джезве трябва да бъде много фино смляно. Използвайте около 7-9 г кафе.

2. Изсипете смляното кафе в джезвето и при желание добавете захар.

3. Залейте кафето със 120 мл. вода

4.Разбъркайте внимателно с вилица 5.Поставете джезвето върху котлон, на средна температура. Оставете бавно да заври, без да разбърквате.

6. Когато кафето започне за завира и да се образува пяна, отместете джезвето от горещия котлон, а след това сервирайте.

                                                                                                     

 


...